ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 septembre 2014

Υγεία - 10 ερωτήσεις & απαντήσεις για τον Εμπολα

Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο

10 ερωτήσεις & απαντήσεις για τον Εμπολα: Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο
Πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον θανατηφόρο ιό Εμπολα που καλπάζει στην Αφρική και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως τη στιγμή που οι νεκροί στη Μαύρη Ηπειρο αγγίζουν τις 3.000. Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι οι χώρες θα αυξήσουν τα μέτρα κατά της αντιμετώπισης του ιού, αφού η επιδημία «κινείται γρηγορότερα από όσο μπορούμε να την ελέγξουμε», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Ο Οργανισμός ζήτησε «συντονισμένη διεθνή αντίδραση» για να σταματήσει η εξάπλωση του Εμπολα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο προτού βελτιωθεί. Οπως τονίζεται, οι χώρες της Δυτικής Αφρικής στις οποίες έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα δεν μπορούν από μόνες τους να διαχειριστούν μια τόσο μεγάλη επιδημία.
Για τον λόγο αυτό ο ΠΟΥ καλεί τη διεθνή κοινότητα να παράσχει όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί σε όσο το δυνατό μικρότερο διάστημα. Την ίδια στιγμή επιστήμονες εξετάζουν αν είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, αν είναι αποτελεσματικά και μπορούν να παραχθούν συγκεκριμένα πειραματικά φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει κάποια γνωστή θεραπεία.
Πώς μεταδίδεται όμως ο Εμπολα και τι μέτρα λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι για την επιδημία αυτή.

1. Τι είναι ο Εμπολα;
Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί υψηλό αιμορραγικό πυρετό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς, αδυναμία, διάρροια, εμετούς, πόνους στο στομάχι, ανορεξία και αιμορραγία. Μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και οι περισσότεροι τα εμφανίζουν ύστερα από 8-10 ημέρες.

2. Πώς μεταδίδεται;
Η ιός μεταδίδεται με απευθείας επαφή με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως τα ούρα, το σάλιο και ο ιδρώτας. Μπορεί κανείς να μολυνθεί επίσης εάν πιάσει μουσκεμένα ρούχα ή σκεπάσματα του ασθενούς ή αν αγγίξει τη μύτη, το στόμα και τα μάτια του.

3.Μπορεί κανείς να κολλήσει από κάποιον που έχει μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζει ακόμη τα συμπτώματα;
Οχι, όσοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα δεν μπορούν να κολλήσουν άλλους. Για να μεταδοθεί ο ιός θα πρέπει γίνει απευθείας επαφή με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα.

4. Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τον αέρα όπως η γρίπη;
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το φτάρνισμα ή το βήξιμο. Εάν συνέβαινε αυτό, λένε οι επιστήμονες, θα υπήρχαν σήμερα πολύ περισσότερα κρούσματα και θάνατοι. Σημειώνεται ότι ένας ασθενής μπορεί να κολλήσει άλλους μόνο όταν παρουσιάζει συμπτώματα του ιού όπως πυρετό και διάρροια.

5. Μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα;
Οχι, ο Εμπολα δεν μεταδίδεται με τον τρόπο αυτό.

6. Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου;
Οι πιο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και μέλη οικογενειών άλλων προσώπων που φροντίζουν ασθενείς. Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της ασθένειας οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με αντικείμενα όπως μολυσμένες σύριγγες.

7. Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί ο ιός;
Με την απομόνωση των ασθενών, με τη λήψη προφυλάξεων από τα άτομα που παρέχουν ιατρική φροντίδα στους νοσούντες και με τον εντοπισμό ατόμων με τα οποία οι ασθενείς βρίσκονταν σε στενή επαφή όταν εκδήλωσαν την ασθένεια. Εάν κάποιοι από αυτούς παρουσιάσουν συμπτώματα, θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση μέχρι να γίνουν ιατρικά τεστ.

8. Ποιες προσπάθειες γίνονται για να μην ταξιδέψουν με αεροπλάνα άρρωστοι επιβάτες από τη Δυτική Αφρική σε άλλες χώρες;
Οργανισμοί όπως ο CDC βοηθούν στην πραγματοποίηση ελέγχων επιβατών σε αεροδρόμια της Δυτικής Αφρικής. Επιπλέον, σε αεροδρόμια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, εξετάζουν όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από εκεί για συμπτώματα, κυρίως πυρετό.

9. Πώς μεταφέρονται υπήκοοι άλλων χωρών που έχουν ασθενήσει πίσω στην πατρίδα τους;
Υπάρχουν ειδικές διαδικασίες για να μεταφερθεί ένας ασθενής σε άλλη χώρα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μεταφορά από το δωμάτιο του νοσοκομείου της ξένης χώρας, τη μεταφορά στο αεροδρόμιο και την επιβίβαση σε ειδικό αεροσκάφος που δεν μεταφέρει επιβάτες για εμπορικούς σκοπούς. Το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταφορά λαμβάνει ειδικά μέτρα προφύλαξης.

10. Πότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο ιός;
Πριν από σχεδόν 40 χρόνια. 
 
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire