ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 14 septembre 2014

ΗΠΑ-Ρωσία -- Το αμερικανικό κατεστημένο χτυπάει κατευθείαν το μεγάλο "οπλοστάσιο" της Ρωσίας, την ενέργεια.Ο Πούτιν χτυπάει το καμπανάκι στη Wall Street 
Ο Πούτιν χτυπάει το καμπανάκι στη Wall Street  

Οι ΗΠΑ ζουν και αναπνέουν για τη στιγμή που θα δουν τη Ρωσία του Πούτιν υποταγμένη. Το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον φαίνεται πως βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους θεωρούν πως μπορούν να διεκδικήσουν αυτονόμηση από τη Δύση, πατώντας στην ενέργεια.  


Την εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζήτησαν από την κυβέρνηση Ομπάμα να παίξει πιο επιθετικά το χαρτί της ενέργειας ενάντια στη Μόσχα. Πιο σημαντική παρέμβαση αυτή της Τρίτης από τον Λόρενς Σάμερς, πρώην υπουργού Οικονομικών στη δεύτερη κυβέρνηση Κλίντον (1999-2001), πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας επί Ομπάμα (2009-2010) και φαβορί για να αντικαταστήσει τον Μπεν Μπερνάνκι στην προεδρία της Fed.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον, ο Σάμερς ζήτησε να αρθεί ο περιορισμός στις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου, που κρατάει από το 1975, ως απάντηση στο αραβικό εμπάργκο.
Ο Σάμερς έκανε λόγο για τα οφέλη που θα έχουν οι Αμερικανοί καταναλωτές από την επακόλουθη πτώση των τιμών της βενζίνης. Το ίδιο υποστηρίζει και το Brookings στην έκθεσή του «Changing Markets: Economic Opportunities from Lifting the U.S. Ban on Crude Oil Exports» (9/9), που συμπεραίνει ότι η άρση της απαγόρευσης «θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, τους μισθούς, την απασχόληση, το εμπόριο και τη συνολική ευημερία».
Αυτή, βεβαίως, είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς αυτό που φαίνεται να ζητεί διακαώς το πετρελαϊκό λόμπι των ΗΠΑ (βλ. δηλώσεις Χάρολντ Χαμ, CEO της Continental Resources στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 26/3) είναι ταυτόχρονα και ένα στρατηγικό χτύπημα στη ρωσική πλευρά. Ενας «ευγενής σκοπός».
Γιατί αν κάποιος πλήττεται ιδιαίτερα από την υπερπροσφορά αργού και την επιβράδυνση της ζήτησης (βλ. προβλέψεις ΟΠΕΚ, 10/9) που ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου σε πολύμηνα χαμηλά, αυτός είναι ο ρωσικός παράγοντας.
«Εάν επιθυμούμε να έχουμε μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στον κόσμο, προς υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων και των αξιών μας, χωρίς να την πληρώσουμε με αίμα και φόρους, δεν βλέπω πιο εποικοδομητική προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τη Ρωσία και την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Εξετάζοντας το ίδιο ζήτημα, ο επικεφαλής του τομέα Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη, Ολε Χάνσεν, δήλωσε την Τετάρτη πως εάν η Ευρώπη αρχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, η Ρωσία θα αναγκαστεί να πουλήσει φθηνότερα στην Ασία.
«Ηλίθιο παιχνίδι»
Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Φάντελ Γκάιτ, αναλυτής ενέργειας στην επενδυτική Oppenheimer & Co της Νέας Υόρκης βγήκε πιο επιθετικά στις Βρυξέλλες και τη New Europe, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ παίζουν ένα ηλίθιο παιχνίδι με τις κυρώσεις. Θα μπορούσαν να είχαν το ίδιο αποτέλεσμα αίροντας την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου».
Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς αρκετοί θεωρούν πως το αμερικανικό αργό που θα μπει στην αγορά είναι σταγόνα στον ωκεανό, πόσω μάλλον που η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να αλλάξει τις υποδομές της ώστε να μεταβεί στο νέο τύπο ενέργειας που ευαγγελίζεται η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ.
Ερευνα του CNN τον Μάρτιο έδειξε πως πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (69%) βλέπουν τη Ρωσία ως εχθρό. Αν αυτό σημαίνει και φθηνότερα γεμίσματα του ρεζερβουάρ, ακόμα καλύτερα.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire