ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 14 septembre 2014

Σουηδία - Το σουηδικό μοντέλο καταρρέει υπό το βάρος των ακροδεξιών


 

Δάφνη Χρήστου

Οι ακροδεξιές καμπάνες έχουν αρχίσει να ηχούν παράξενα και στη Σουηδία. Η ακροδεξιά ρητορική του SD, που στρέφεται κυρίως κατά των μεταναστών, υπάρχει περίπτωση να φέρει το ακροδεξιό κόμμα με τον μάλλον παράδοξο τίτλο «Δημοκράτες της Σοηδίας» (πρβλ. «Ξένιος Δίας») τρίτο στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

«Το κράτος πρόνοιας καταρρέει εξαιτίας της συρροής προσφύγων (...). Αυτό μας κοστίζει ένα σωρό χρήματα», δήλωνε προεκλογικά και μέσα από το... σκούρο του κοστούμι του ο Τζίμι Οκεσον, ο αρχηγός του SD σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φρούονγκεν, μια λαϊκή συνοικία της Στοκχόλμης.
«Η βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ είναι η μετανάστευση. Πιστεύω πως δεν είναι η σωστή προτεραιότητα» τόνισε απευθυνόμενος σε μερικές δεκάδες ακροατές, μόλις λίγο περισσότερους από τους αστυνομικούς και τους σωματοφύλακες που τον προστατεύουν. Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές φώναζαν «Εξω οι ρατσιστές!».
Το SD ζητάει το δραστικό περιορισμό του πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αφιερωθούν σε κοινωνικές παροχές και για να βοηθούνται οι ξένοι, αλλά στην πατρίδα τους.
Αναμένεται ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη Σουηδία, η οποία χορηγεί αυτομάτως άδειες διαμονής στα άτομα που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία. Καμιά χώρα της Ευρώπης δεν χορήγησε περισσότερες άδειες παραμονής σε πρόσφυγες όσες η Σουηδία πέρυσι.
Το SD για την ώρα φαίνεται να παίρνει ένα 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2010, όταν είχε κάνει πρώτη φορά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες. Κι αυτό, παρά το σκάνδαλο με τις υβριστικές και ρατσιστικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από μέλη του κόμματος, όπως προέκυψε τελικά, το οποίο ανέδειξε πρόσφατα η εφημερίδα «Εξπρέσεν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο υποψήφιος του SD για τη Στοκχόλμη είχε γράψει πως οι Αραβες έχουν «βίαια γονίδια» και πως οι μετανάστες είναι οι «χειρότεροι ψεύτες και εκμεταλλευτές». Πριν από τις αποκαλύψεις αυτές, μία άλλη υποψήφια είχε παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που την εικόνιζε να φοράει ένα ναζιστικό περιβραχιόνιο.
Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση, πάντως, αναμένεται ότι θα φέρει στην εξουσία ένα συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας, ο οποίος θα είναι ωστόσο μειοψηφικός στο Κοινοβούλιο.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire