ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 7 septembre 2014

Κύπρος - Δεν διαπραγματεύονται ή δεν μπορούν (ανίκανοι)...
Κώστας Βενιζέλος

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε κατηγορηθεί για πολλά, είχε επικροτηθεί για αρκετά, είχε όμως ένα χαρακτηριστικό που τον συνόδευε ως πολιτικό ηγέτη: Δεν είχε αναστολές, ούτε άφηνε τον συναισθηματισμό να τον κυριαρχήσει. Εκεί που θεωρούσε πως έπρεπε να «αποκεφαλίσει» πολιτικά συνεργάτη του το έκανε. Και διέγραψε μια Μελίνα Μερκούρη, η οποία ήταν θρύλος. Άλλωστε, αυτή είναι μια από τις σημαντικές διαφορές του εκλεγμένου ηγέτη από τον προπονητή μιας ομάδας. Ο πρώτος μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ομάδα χωρίς αυτός να φύγει, καθώς έχει πρωτίστως τη λαϊκή εντολή. Σε αντίθεση με τον προπονητή, ο οποίος είναι ο πρώτος που πληρώνει τη νύμφη μιας αποτυχίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επέλεξε μετά την πανωλεθρία του Μαρτίου του 2013 να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών. Το έκανε προφανώς για να εκτονώσει την κατάσταση, να αλλάξει η εικόνα και γενικά να πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό της διαχείρισης. Την τελευταία περίοδο, έχουν γίνει στο ίδιο πεδίο, της οικονομίας, πράγματα και θαύματα και το… καράβι συνεχίζει την πορεία του.
Πρώτο, οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το πολύκροτο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων δεν ήταν στην πραγματικότητα διαπραγμάτευση. Ήταν, βασικά, αποδοχή των αρχικών θέσεων των δανειστών. Τούτο επιβεβαιώνεται τόσο γιατί υπήρξε ανάγκη -και το αναγνώρισε και η κυβέρνηση- για να τεθούν τροποποιήσεις/συνοδευτικά πλαίσια όσο και από το γεγονός ότι και για την Τρόικα φάνηκε ότι δεν ήταν οι τελικές θέσεις. Συμπέρασμα: Είτε δεν έγινε καθόλου διαπραγμάτευση είτε εάν διεξήχθη ήταν κάκιστη. Όποιο από τα δύο ισχύει, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως εκείνοι που έχουν την ευθύνη -τεχνοκράτες και πολιτικοί προϊστάμενοι- δεν μπορούν να διαπραγματεύονται. Στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει, ως φάνηκε, τη δυνατότητα, τις δυνάμεις να διαπραγματευτεί έναντι της Τρόικας και ως εκ τούτου πρέπει να απαλλαγεί αυτού του καθήκοντος. Να διαμορφωθεί μια ομάδα ειδικών, που να γνωρίζει και τι μπορεί να ισχύσει στην αγορά και πώς επηρεάζεται η οικονομία. Οι αριθμοί και οι υπολογισμοί στα κομπιουτεράκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν οι χειριστές τους δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Δυο υπουργοί της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών, ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα τούτο με τις εκποιήσεις και ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος στη Βουλή, έχουν αποτύχει. Και στη διαπραγμάτευση και στον τρόπο που παρουσιάσθηκε στην κοινωνία, η οποία έχει πανικοβληθεί.
Δεύτερο, θα έπρεπε να είχε ήδη αντικατασταθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες έθετε το εκβιαστικό δίλημμα είτε υιοθετείται το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είτε θα ξαναζήσουμε στιγμές του Μαρτίου 2013, κοντολογίς ώρες κουρέματος.
Στην πολιτική οι συναισθηματισμοί ή η συγκάλυψη προβλημάτων και αδυναμιών κάτω από το χαλί, διαιωνίζουν μια αρνητική κατάσταση πραγμάτων, με πραγματικές τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.  Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire