ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 7 septembre 2014

Η «αγορά» τοκετού στην Ελλάδα...






Λίνα ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Καλησπέρα, είμαι σχεδόν τριών μηνών έγκυος και ύστερα από αρκετές εξωσωματικές έχω μια κόρη και τώρα ετοιμάζουμε το αδερφάκι. Εχω γιατρό, αλλά λόγω κρίσης υπάρχει πιθανότητα να μην έχω συγκεντρώσει τα χρήματα για να γεννήσω σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έτσι θα ήθελα να μου πείτε εμπειρίες που έχετε από γιατρούς του Δημοσίου οι οποίοι όμως να μην παίρνουν τρελό “φακελάκι”, καθώς επίσης και τις συνθήκες που επικρατούν στα δωμάτια (καθαριότητα κ.λπ.). Απευθύνθηκα σε μεγάλο νοσοκομείο, αλλά ο κ. ... ζητάει 1.200 ευρώ “φακελάκι”. Μου φάνηκε πανάκριβο».

Πόσες και πόσες τέτοιες καταγγελίες κυκλοφορούν «ελεύθερες» στα ειδικού ενδιαφέροντος fora του Ιντερνετ – και είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί δεν αξιοποιούνται από τις Αρχές.
Ειδικά στο θέμα του κόστους του τοκετού στην Ελλάδα, οι γυναίκες μοιράζονται αφειδώς τις εμπειρίες τους, θετικές και αρνητικές, όπως και την αγωνία τους για το πού θα γεννήσουν και πόσο θα τους κοστίσει. Και είναι περίεργο, εάν το σκεφτείς, πώς γίνεται κάτι τόσο απλό και φυσιολογικό, όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού, να έχει μετατραπεί στη χώρα μας σε γρίφο για καλούς λύτες. Πού θα γεννήσω; Μπορώ να πληρώσω το κόστος του ιδιωτικού μαιευτηρίου όπου εργάζεται ο γιατρός μου; Δικαιούμαι επίδομα; Ποια είναι τα κρυφά κόστη του δημόσιου μαιευτηρίου και ποιο γιατρό θα έχω πλάι μου εκείνη τη στιγμή;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρόνια της κρίσης έχει δημιουργηθεί το εξής παράδοξο στην Ελλάδα: πολλές γυναίκες, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος του τοκετού, επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσιο μαιευτήριο, πληρώνοντας όμως στο τέλος ποσό που προσεγγίζει αυτό που θα πλήρωναν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ειδικότερα, σε περίπτωση που μια γυναίκα διαλέξει ένα οικονομικό πακέτο σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο θα πληρώσει περίπου 1.200 ευρώ συν την αμοιβή του γιατρού. Αντίστοιχα, όπως αναφέρει νέα μητέρα στην «Κ», η οποία πρόσφατα γέννησε σε μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο διότι εκεί είχε τον γιατρό της, τελικά πλήρωσε συνολικά 800 ευρώ λόγω αναβάθμισης σε καλύτερο δωμάτιο και επιπλέον 1.200 ευρώ στον μαιευτήρα συν άλλα 400 ευρώ στον αναισθησιολόγο. «Φυσικά “μαύρα”. Ο γιατρός μάλιστα μας το είπε ξεκάθαρα ότι έχει ρίξει τις τιμές λόγω κρίσης». Φυσικά, εάν κάποια δεν επιλέξει καλύτερο δωμάτιο, μπορεί να «φύγει» πληρώνοντας μόνο τον γιατρό της. Οι περιπτώσεις που οι γυναίκες γεννούν σε δημόσιο μαιευτήριο με τον γιατρό της εφημερίας (που δεν ζητάει αμοιβή) μετριούνται στα δάχτυλα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε στην «Κ» καλά γνωρίζοντες την «αγορά» του τοκετού στην Ελλάδα, οι περισσότερες γυναίκες που επιλέγουν δημόσιο μαιευτήριο ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα δώσουν «φακελάκι» στον γιατρό, της τάξης των 1.000 - 1.500 ευρώ. «Αρα εκείνες που επιλέγουν τα “καλά” δημόσια, ζητώντας και μια αναβάθμιση δωματίου (σ.σ.: οι περισσότερες ζητούν), θα πληρώσουν τελικά 300-400 ευρώ λιγότερα από ό,τι εάν πήγαιναν σε ιδιωτικό. Επιπλέον, εκεί θα έπαιρναν και απόδειξη για τις υπηρεσίες του γιατρού».

Ο τιμοκατάλογος έχει περίπου ως εξής. Για φυσιολογικό τοκετό, το δίκλινο σε ιδιωτικό μαιευτήριο κοστίζει από 1.500 έως 2.150 ευρώ (πακέτο τριών ή τεσσάρων διανυκτερεύσεων), ενώ η μέση αμοιβή του μαιευτήρα κυμαίνεται από 1.500 ώς 1.800 ευρώ (περίπου 250 ευρώ πληρώνονται οι μαίες). Για καισαρική τομή, το κόστος αυξάνεται σε 1.700-2.150 ευρώ (τέσσερις διανυκτερεύσεις). Στα δημόσια μαιευτήρια, αντίστοιχα, η αναβάθμιση σε δίκλινο χρεώνεται περίπου 35 ευρώ την ημέρα, σε μονόκλινο περίπου 55 ευρώ την ημέρα και σε lux 125 ευρώ την ημέρα. Οι αμοιβές των μαιευτήρων στα δημόσια μαιευτήρια είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από αυτές των συναδέλφων τους στα ιδιωτικά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις καθηγητών που έχουν ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχυ. Μαία αναφέρει στην «Κ» για καθηγητή που παίρνει 2.300 ευρώ για καισαρική. Οπως αναφέρει, μάλιστα, οι καισαρικές στα δημόσια σημειώνουν τελευταία ελαφρά αύξηση. Ωστόσο στα δημόσια δεν παρατηρείται τόσο έντονα το φαινόμενο ο γιατρός να αλλάζει την αμοιβή του εάν η γυναίκα ζητήσει αναβάθμιση δωματίου.

«Εγώ πήγα στο δημόσιο όχι γιατί δεν είχα τα χρήματα αλλά γιατί δεν ήθελα να με βλέπουν σαν πελάτισσα ξενοδοχείου», απαντάει άλλη νέα μητέρα. «Στα ιδιωτικά μαιευτήρια χρεώνουν μέχρι και τις μπατονέτες με τιμές μονόπετρου και αν τύχει κανένα σοβαρό περιστατικό, το διώχνουν άρον άρον για το δημόσιο... Αυτόν τον κόσμο όπου οι γιατροί στο δημόσιο παίρνουν “φακελάκι” και στα ιδιωτικά μάς βλέπουν σαν πορτοφόλι δεν τον φτιάξαμε εμείς, αλλά εμείς τον συντηρούμε».
Με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά;
«Ελληνίδα ή ξένη; Με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά;». Αυτή ήταν η απάντηση του λογιστηρίου μεγάλου δημόσιου μαιευτηρίου στην ερώτηση πόσο θα πληρώσει μια ανασφάλιστη γυναίκα για τοκετό. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μια Ελληνίδα (δηλαδή γυναίκα «με χαρτιά») θα πληρώσει 800 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.000 ευρώ για καισαρική. Αντίστοιχα, μετανάστρια χωρίς χαρτιά θα πληρώσει 1.700 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 2.200 για καισαρική τομή.

Τα ποσά είναι δυσβάστακτα για τις περισσότερες οικογένειες, πόσο μάλλον για εκείνες που έχουν πληγεί από την ανεργία. Οι ανασφάλιστες γυναίκες «το πληρώνουν» εάν θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο νέες μητέρες να φεύγουν στην κυριολεξία νύχτα με το μωρό στα χέρια από το μαιευτήριο, προκειμένου να αποφύγουν να καταβάλουν τα νοσήλια, μολονότι οι διοικήσεις δεν χορηγούν πιστοποιητικό γέννησης εάν δεν έχει εξοφληθεί το νοσοκομείο. Ετσι, πολλά παιδιά μένουν για καιρό αδήλωτα, χωρίς νομική υπόσταση.

Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, το καθεστώς αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινικών «αμφιβόλου ποιότητας», όπου με ελάχιστα χρήματα μια γυναίκα «χωρίς χαρτιά» μπορεί να φέρει στον κόσμο το παιδί της.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/09/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire