ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 21 mars 2015

Κύπρος : Επικίνδυνη Πορεία. Τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η διαπλοκή διαλύουν το κράτος και εξευτελίζουν τους θεσμούς του



Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί τον τελευταίο καιρό μια πορεία που την οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Από τη μια είναι τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η διαπλοκή που διαλύουν το κράτος, εξευτελίζουν τους θεσμούς του και δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο και αλώβητο. Από την άλλη είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική που συμπυκνώνεται στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και που οδηγεί στο ξεπούλημα των πάντων. Ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες, διαλύθηκε ο κρατικός αερομεταφορέας,  ξεπουλιέται η κυπριακή γη, και ετοιμάζεται το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών. Ο πόλεμος των διαφόρων συμφερόντων  που διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα και τους κρατικούς θεσμούς είναι αμείλικτος. Αποκαλύπτονται καθημερινά απίστευτα πράγματα, σε σημείο που κανείς πια να μην συγκινείται. Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο; Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μέσω των δικηγορικών τους  γραφείων;

Τί θα απομείνει στο τέλος από την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πορεία αυτή της υπόσκαψης των θεσμών της και της απονομιμοποίησής της; Σταδιακά αποδυναμώνονται τα δύο ισχυρά πλεονεκτήματα που διέθετε, η οικονομία της και η κρατική της οντότητα. Ο τρίτος Αττίλας, εσωτερικός αυτή τη φορά, βαδίζει ακάθεκτος και αλώνει τα πάντα. Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, ενώ  στα θέματα της οικονομίας, και όχι μόνον, οι εντολές έρχονται πια όλες απ’ έξω. Η Κύπρος  είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που διαθέτει έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος είναι υπερήφανος, επειδή εκτελεί πιστά τις εντολές των ξένων. Και επιπλέον λοιδωρεί την ελληνική κυβέρνηση επειδή αντιστέκεται στον σίφουνα του νεοφιλελευθερισμού  και στις γερμανικές εντολές που οδηγούν τον ελληνικό λαό στη λιμοκτονία. Το ίδιον άλλωστε πράττει και ο αρχηγός του κόμματός του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ στα υψηλότερα δώματα του προεδρικού, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται ως Πόντιος Πιλάτος. Αν ο Χριστόφιας είχε δηλώσει αυτά που δηλώνουν αυτοί σήμερα, ότι δηλαδή μόνο γλωσσικοί δεσμοί ενώνουν την Κύπρο με την Ελλάδα, αυτοί οι μεγάλοι «εθνικόφρονες», κήνσορες της ελληνοφροσύνης, θα ζητούσαν να κρεμαστεί στην Πλατεία Ελευθερίας ! Εν ολίγοις, είναι επικίνδυνοι, επειδή εκτός του ότι κολυμπούν μέσα στη διαπλοκή και την διαφθορά, εκτός του ότι διαλύουν την κυπριακή οικονομία και οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας, εκτός του ότι απαξιώνουν τους θεσμούς του κράτους, υποσκάπτουν και τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα  που αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, παρά τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει κατά καιρούς, το κύριο στήριγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε όλα αυτά προστίθεται και η επικίνδυνη πορεία στο Κυπριακό. Μετά τα όσα συνέβηκαν με την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και χωρίς η Τουρκία να έχει ανακαλέσει αυτή την πολιτική της, θα επαναρχίσει ο ατέρμονος διακοινοτικός διάλογος με όλα τα νέα κεκτημένα της Τουρκίας στο τραπέζι. Και με δεσμεύσεις «παγώματος» της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Με τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο ξένος  παράγοντας και ειδικά η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο βιάζονται να κλείσει το Κυπριακό όπως-όπως με μια λύση που θα οδηγεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπικουρεί και το Βερολίνο με όσα επιβάλλει στην κυπριακή οικονομία. Έτσι εκμηδενίζοναι και τα όποια θετικά  αποτελέσματα της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα, εκμηδενίζονται και οι όποιες σχέσεις αναπτύχθηκαν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ικανοποιούνται τα συμφέροντα του αγγλοαμερικανικού παράγοντα και αυτά του νεο-οθωμανικού τουρκικού επεκτατισμού.
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, και εφόσον  έχει χαθεί η όποια αξιοπιστία και εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, η μόνη λύση είναι να προκηρυχτούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και  να τεθούν τα νέα δεδομένα υπόψη του λαού, προκειμένου να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Να τεθούν με την ίδια ευκαιρία προς έγκριση προτάσεις που να κατοχυρώνουν την δημοκρατία, όπως η δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών αξιωματούχων της Πολιτείας, του προέδρου της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου.

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
















Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire