ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 30 mars 2015

Γαλλία : Η κατάρρευση της Αριστεράς και η άνοδος της άκρας Δεξιάς

 Γιώργος Καπόπουλος

Προαναγγελθέν ναυάγιο

Νέος διπολισμός μεταξύ της σκληρής Δεξιάς του Σαρκοζί και της Ακροδεξιάς της Λεπέν είναι το τοπίο που πρόβαλε από τον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών στη Γαλλία.
Το εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό σε δύο γύρους δεν αποτυπώνει στη σύνθεση των νομαρχιακών συμβουλίων το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν είναι η δεύτερη δύναμη σε ψήφους στη χώρα με τη δυναμική του διπολισμού να δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το νέο τοπίο στη Γαλλία δεν αποτελεί έκπληξη, είναι η λογική κατάληξη δύο στρατηγικών επιλογών των Σοσιαλιστών:
Η πρώτη να ακολουθήσουν τη Δεξιά του Σαρκοζί στην πλειοδοσία σκληρής κατασταλτικής ρητορικής κατά της ποινικής παραβατικότητας και της λαθρομετανάστευσης, ένα πεδίο όπου η Αριστερά αρνείται τις αξιακές αναφορές και την ταυτότητά της, ένα πεδίο όπου σβήνουν οι διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά και την άκρα Δεξιά. - Η δεύτερη να υποταχθεί με συμβολικές και φραστικές μόνο διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη με μόνη ορατή επιτυχία τις παρατάσεις συμμόρφωσης προς το δημοσιονομικό σύμφωνο, που δίνονται ώστε οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας να μην έχουν ελλείμματα πάνω από 3%!
Ετσι στρώνεται το κόκκινο χαλί στη Λεπέν, που μπορεί αξιόπιστα να παλέψει για την πρωτιά το 2017. Ο σκληρός κατασταλτικός λόγος του Εθνικού Μετώπου έχει νομιμοποιηθεί και από τον Σαρκοζί και από τους Ολάντ-Βαλς και σε ό,τι αφορά τη δυσαρέσκεια από τη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα η Ακρα Δεξιά έχει το μονοπώλιο της διαφοροποίησης.

Οι Ολάντ - Βαλς μοιραίοι και άβουλοι προσμένουν ένα θαύμα όπως λέει και ο ποιητής, μια θεαματική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ο Σαρκοζί προτείνει πλήρη προσαρμογή στη γερμανική Ευρωζώνη και γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.
Από την άλλη μεριά η Λεπέν έχει ως κύριο σημείο αναφοράς της ρητορικής της τον τερματισμό της λιτότητας μέσω της επιστροφής στην εθνική κυριαρχία, της εξόδου δηλαδή από Ε.Ε και Ευρωζώνη μετά από δημοψήφισμα. Ο Ολάντ νίκησε τον Σαρκοζί την άνοιξη του 2012 με μια προεκλογική εκστρατεία κατά της λιτότητας για να τη συνεχίσει και να την εντείνει μετεκλογικά. Σήμερα είναι ζητούμενο αν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του, αν οι Σοσιαλιστές θα επιβιώσουν ως κόμμα εξουσίας αλλά και αν η δημοκρατική ομαλότητα είναι συμβατή με τον διπολισμό Δεξιά - άκρα Δεξιά.
kapopoulos@pegasus.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire