ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 6 mars 2015

Κύπρος - Όλοι ήξεραν για το «κούρεμα»




Θεανώ Θειοπούλου

Στο φως μέσω εγγράφων αρχίζουν και βγαίνουν οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων για την Κύπρο, που οδήγησαν στο «κούρεμα» των καταθέσεων και την πώληση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα, με κύριο στόχο να προστατέψουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους Έλληνες καταθέτες. Το βασικό από την έρευνα του «Φ» είναι ότι για εκείνη την γκρίζα περίοδο όλοι γνώριζαν για το τι θα ακολουθούσε τον Μάρτιο του 2013, αλλά κανείς δεν το έλεγε. 

Γνώστες των ασκήσεων επί χάρτου που γίνονταν για το κυπριακό ζήτημα από τον Ιούνιο του 2012 και καταγράφονταν σε έγγραφα, ήταν η ηγεσία αλλά και τεχνοκράτες από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις εναλλακτικές λύσεις που κατέγραφε η τεχνοκρατική ομάδα της Τρόικας καθώς από τον Ιούνιο του 2012 είχαν εγκατασταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική.


Από την έρευνα του «Φ» προκύπτει πως ούτε και οι τότε διοικήσεις των τραπεζών είχαν λάβει σοβαρά τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για το τραπεζικό σύστημα και ειδικά από την επέκταση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται.

Το δωδεκασέλιδο έγγραφο της ΕΚΤ με τη μορφή προσχεδίου υπό τον τίτλο, «ο διαχωρισμός (ring-fencing) των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», έδειχνε το τι θα ακολουθούσε.

Καλός γνώστης των θεμάτων την περίοδο εκείνη σημείωσε πως για τις ιδέες της Τρόικας ήταν ενήμερο το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι τεχνοκράτες των δύο οργανισμών.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε, «μπορεί να άλλαξε ο υπουργός Οικονομικών ή ο Διοικητής αλλά οι τεχνοκράτες παρέμειναν και μπορούσαν να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τα σενάρια που άρχισαν να γράφονται και στο χαρτί τον Ιανουάριο του 2013».

Ο Πρόεδρος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε στο κρίσιμο
Eurogroup του Μαρτίου 2013. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε:

● Στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012 αναγράφεται ότι οι ανάγκες των τραπεζών ήταν τα €10 δισ. Επίσης, στο μνημόνιο αναφερόταν ότι έπρεπε να προωθηθεί η νομοθεσία για περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που άνοιγε τον δρόμο για διάσωση με ίδια μέσα. Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε ως προσχέδιο από το Υπουργείο και την Κεντρική Τράπεζα τέλος του 2012. Τον Ιανουάριο του 2013 το Υπουργείο διαβίβασε το σχετικό νομοσχέδιο στην ΕΚΤ για γνωμάτευση, η οποία δόθηκε στις κυπριακές αρχές την 1η Φεβρουαρίου 2013.
 

● Η Τρόικα στην Κύπρο από τον Ιούνιο του 2012 προσπαθούσε να βρει τρόπους να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου με την πώληση των κυπριακών τραπεζών, βλέποντας κινδύνους.
 

● Την περίοδο εκείνη ήταν έντονος ο φόβος για πιθανό
Grexit. Στη συνέχεια μετά τις εκλογές στην Ελλάδα οι όροι αντιστράφηκαν και από την Τρόικα υπήρχε ανησυχία για την πορεία της Κύπρου. Ο φόβος ήταν μήπως η Κύπρος επηρεάσει την Ελλάδα η οποία άρχισε να μπαίνει σε πιο σταθερή πορεία.

● Τον Οκτώβριο του 2012 η Κεντρική αναθέτει στον οίκο
Nomura να διερευνήσει τις δυνατότητες εξαγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικές εγχώριες τράπεζες. Φαίνεται όμως ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών το 2012 διαφωνούσαν με την πώληση των εργασιών τους στην Ελλάδα.

Η μόνη τράπεζα που ήθελε να απεμπλακεί από την ελληνική έκθεση ήταν η Λαϊκή, η οποία είχε ήδη περάσει υπό κρατικό έλεγχο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια από τις λύσεις που εξετάζονταν ήταν να ενοποιηθούν τα καταστήματα όλων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πωληθούν ως μία εταιρεία. Υπήρχε μάλιστα και το σενάριο τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο να την εξαγόραζε η Ελληνική.
 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 06/03/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire