ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 7 mars 2015

Τεχνολογία - Πιλοτάρισμα μαχητικού με τη σκέψη από τετραπληγική


UPMC
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του DefenseTech,  
η Σόιερμαν το 2012 συμφώνησε στην εγκατάσταση 
ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό της για τον έλεγχο 
ενός ρομποτικού βραχίονα.




Το πιλοτάρισμα ενός μαχητικού F-35 σε εξομοιωτή, απλά και μόνο με τη σκέψη της, πέτυχε η 55χρονη τετραπληγική και μητέρα δύο παιδιών Τζαν Σόιερμαν, σε ένα επίτευγμα το οποίο παραπέμπει σε ιστορίες στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινηματογραφικό «Firefox» - aka «Ο Υπερκατάσκοπος των Δύο Ηπείρων» με τον Κλιντ Ίστγουντ).
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του DefenseTech, η Σόιερμαν το 2012 συμφώνησε στην εγκατάσταση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό της για τον έλεγχο ενός ρομποτικού βραχίονα. Η τελευταία εξέλιξη ήταν η πτήση ενός F-35 – ακόμα και αν αυτή ήταν εικονική.

Η Αράτι Πραμπχακάρ, επικεφαλής της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) αναφέρθηκε στο επίτευγμα αυτό πρόσφατα, στην πρώτη ετήσια συνδιάσκεψη Future of War. Η Σόιερμαν έμεινε παράλυτη πριν από χρόνια εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής πάθησης, και διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση με την εγκατάσταση των εμφυτευμάτων, μεγέθους μπιζελιού, «πολύ καλά», σύμφωνα με την Πραμπχακάρ.
Η Σόιερμαν παρουσίασε εντυπωσιακές επιδόσεις στα πειράματα, οπότε και το βήμα πέρα από τον έλεγχο προσθετικών μελών ήταν ακόμα πιο πέρα στον τομέα του «neural signaling»- με την ίδια να αποφασίζει να «πετάξει» το νεότερο τζετ των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί και το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας.

DARPA
«Αντί να σκέφτεται τον έλεγχο ενός joystick, το οποίο είναι αυτό που κάνουν οι πιλότοι μας, η Τζαν σκέφτεται απευθείας τον έλεγχο του αεροπλάνου. Για κάποια που δεν πέταξε ποτέ- δεν είναι πιλότος στην πραγματική ζωή- πετάει αυτόν τον εξομοιωτή άμεσα μέσω neural signaling» είπε η Πραμπχακάρ- αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά στη συγκεκριμένη έρευνα, ενώ παράλληλα προκύπτουν και ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη διασταύρωση βιολογίας και ρομποτικής.



Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/03/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire