ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 6 mars 2015

Κύπρος : έργα και ημέρες ενός Προέδρου. Απέκρυψε από την Βουλή την ανάκληση του πρώτου κουρέματος!


Απέκρυψαν την ανάκληση για το οριζόντιο κούρεμα



Το Γιούρογκρουπ ανακάλεσε την επομένη μέρα με τηλεδιάσκεψη την απόφαση, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει μια απόφαση που είχε ανακληθεί
Ακόμη ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης και σκάνδαλο διαστάσεων αναφύεται για την κυβέρνηση Αναστασιάδη μετά τις αποκαλύψεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ για οριζόντιο και καθολικό κούρεμα των καταθέσεων είχε ανακληθεί την επομένη της λήψης της απόφασης, ωστόσο η κυβέρνηση το απέκρυψε τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από το λαό. Από τις δηλώσεις Ντράγκι διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση στην ουσία εξαπάτησε και τη Βουλή και το λαό γιατί από την μια απέκρυψε το γεγονός της ανάκλησης της λανθασμένης απόφασης, ενώ από την άλλη παρέπεμπε σε απόφαση του Γιούρογκρουπ εκβιάζοντας τη Βουλή για να ψηφίσει το καθολικό, οριζόντιο κούρεμα.
Συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΑ παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη παλιότερη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο στις 4 Μαρτίου 2013 δήλωσε για το οριζόντιο κούρεμα όλων των καταθετών ότι «δεν ήταν έξυπνο και διορθώθηκε αμέσως, την επόμενη μέρα, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαμέσου τηλεδιάσκεψης».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεκδυθεί των βαρύτατων ευθυνών της και να φορτώσει το κούρεμα των καταθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση καταρρέει ως χάρτινος πύργος, με το ΑΚΕΛ να εγείρει σοβαρό θέμα τάξης για τους κυβερνώντες.
Οπως τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, αποκρύφτηκε ένα υψίστης σημασίας ζήτημα από την πολιτική ηγεσία και τη Βουλή με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιο να κληθεί να τοποθετηθεί επί μιας απόφασης που κατά τον Ντράγκι είχε ήδη ανακληθεί.
Παράλληλα, υπέδειξε, οι πιο πάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι το οριζόντιο κούρεμα είχε προταθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και όχι από το Γιούρογκρουπ. Ο Γ. Λουκαΐδης κάλεσε την κυβέρνηση έστω και δύο χρόνια μετά να πει την αλήθεια στον κυπριακό λαό, ο οποίος ακόμη υποφέρει από τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013.
Ακρως αποκαλυπτικός ήταν εξάλλου ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ρίχνοντας φως και ξεδιαλύνοντας τη σύγχυση που προσπαθεί να σκορπίσει η κυβέρνηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων.
Μιλώντας στη χθεσινή μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, «Από μέρα σε μέρα», ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, έθεσε το καίριο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη Βουλή αφού είχε ακυρωθεί η απόφαση από το Γιούρογκρουπ;
• Οπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση με βάση την οδηγία της Ε.Ε. που αφορούσε όλες τις χώρες είχε ετοιμαστεί τον Οκτώβριο του 2011 και όχι το 2012.
• Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κ. Αναστασιάδης σε σύσκεψη στο Προεδρικό είχε επιπλήξει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που είχε ετοιμάσει το νομοσχέδιο, χωρίς όπως ισχυρίστηκε να έχει οδηγίες από τον πολιτικό του προϊστάμενο, αλλά γιατί το ζήτησε το Γιούρογκρουπ.
Μάλιστα, τόνισε ο Α. Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε ότι θα τον «ξήλωνε και θα τον έβαζε φυλακή». Ωστόσο, σημείωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ούτε τον ξήλωσε ούτε τον έβαλε φυλακή, αλλά του έδωσε προαγωγές.
• Υπενθύμισε επίσης τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Αναστασιάδη, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το κούρεμα. Αν υπήρχε απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση, διερωτήθηκε, θα δεσμευόταν για κάτι τέτοιο;
• Ενα άλλο σημείο το οποίο ανέδειξε ο Α. Κυπριανού ήταν πως ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχε ενημερωθεί από τον κ. Ντράγκι στις 4 Μαρτίου 2013 για το κούρεμα και άμεσα ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο, ο οποίος τη συγκεκριμένη στιγμή βρισκόταν σε δεξίωση.
• Σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού, στις 8 ή 9 Μαρτίου 2013, σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε επτά προτάσεις τις οποίες θα έθετε στο Γιούρογκρουπ. Ανάμεσά τους και η πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις. Οταν, σημείωσε, τον ρώτησε αν τίθεται θέμα κουρέματος, του απάντησε «όχι». Η απάντησή του, όπως επεσήμανε ο Α. Κυπριανού, δεν ήταν πειστική, «ενώ ο κ. Σαρρής από απέναντι μού έγνεφε καταφατικά με το κεφάλι του».
• Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρέπεμψε επίσης στα πρακτικά της Βουλής όταν ο Πρόεδρος ενημέρωσε τη Βουλή για το πρώτο κούρεμα. Σύμφωνα με τα πρακτικά ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ρώτησε την κα Λαγκάρντ γιατί δεν συζήτησε το θέμα του κουρέματος με την προηγούμενη κυβέρνηση και το συζητούσε μαζί του που είχε μόλις αναλάβει την προεδρία του κράτους και η κα Λαγκάρντ τού απάντησε ότι δεν το συζήτησε γιατί δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης με τους προηγούμενους.
Στο μεταξύ, σε σχέση με τις αποκαλύψεις Ντράγκι, η ΕΔΕΚ σε χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι ιθύνοντες του Γιούρογκρουπ γνώριζαν με λεπτομέρεια και ακρίβεια τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα επέφερε στην Κύπρο το κούρεμα καταθέσεων.
Επιρρίπτει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί συναίνεσαν και αποδέχθηκαν αυτό το καλά μεθοδευμένο και προσεκτικά εκτελεσμένο έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού. Η ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους την πολιτική της υποταγής και του «γιέσμαν» και να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της Κύπρου με σθένος και αξιοπιστία.
Αθηνά Ξενοφώντος
ΧΑΡΑΥΓΗ, 06-03-2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire