ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 1 mars 2016

Υγεία - Η καχυποψία διπλασιάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ



Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι παθολογικά καχύποπτοι άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους εμπιστεύονται τους άλλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Σε προγενέστερες μελέτες, η παθολογική καχυποψία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος, αλλά είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται και με την άνοια.



Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας σε 1.449 εθελοντές, μέσης ηλικίας 71 ετών.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, ζήτησαν από τους εθελοντές να πουν πόσο συμφωνούσαν με προτάσεις όπως «πιστεύω ότι ο κόσμος θα πει ψέματα για να προχωρήσει στη ζωή του», «είσαι πιο ασφαλής όταν δεν εμπιστεύεσαι κανέναν» και «οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν αδικίες για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος».
Αναλόγως με τις απαντήσεις τους, βαθμολογήθηκαν και χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες: υψηλής (παθολογικής), μέτριας και χαμηλής καχυποψίας
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών επί οκτώ χρόνια, χρονικό διάστημα κατά το οποίο 46 διαγνώστηκαν με άνοια.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν υψηλή καχυποψία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή - και αυτό δεν άλλαξε όταν έλαβαν υπ’ όψιν τους τεκμηριωμένα ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως η ηλικία, η υπέρταση κ.λπ.
Στην πραγματικότητα, από τους 164 εθελοντές με την υψηλή καχυποψία οι 14 (ή ποσοστό 8,5%) εκδήλωσαν άνοια, ενώ από τους 212 με την χαμηλή καχυποψία μόνο οι 9 (ή ποσοστό 4,2%) εκδήλωσαν άνοια.
«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι απόψεις και η προσωπικότητα ενός ατόμου ασκούν βαθιές επιδράσεις στην υγεία του», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα-Μάιγια Τολπάνεν.
Οι παθολογικά καχύποπτα άνθρωποι μονίμως επιδεικνύουν δυσπιστία απέναντι στα κίνητρα των άλλων, τα οποία συστηματικά ερμηνεύουν ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαστρεβλώνουν ό,τι λένε ή κάνουν οι άλλοι για να ταιριάζει με τον δικό τους αρνητισμό.



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire