ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 14 mars 2016

Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής στην εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα




Εχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το τσιγάρο ως υπ' αριθμόν ένα «ύποπτο» για την εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα και τους υδατάνθρακες ως τροφή υψηλού κινδύνου για τους διαβητικούς. Ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να αποβούν μοιραίοι για την υγεία των πνευμόνων και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό.



Μαρία Αδαμίδου
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, αναφέρει ότι μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή τρόφιμα που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη και να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο των πνευμόνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson με επικεφαλής τη Δρα Ζιφένγκ Γου, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και το ατομικό ιστορικό σχεδόν 2.000 ατόμων που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα και συνέκριναν τα δεδομένα με τα αντίστοιχα 2.400 ανθρώπων που δεν έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους κυρίως στη διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα πιο χαρακτηριστικά αποτελέσματα προέκυψαν στους ασθενείς οι οποίοι δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (το ανώτερο 20% του συνόλου) φάνηκε να έχουν 49% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στον πνεύμονα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα των τροφών αυτών (το κατώτερο 20%).
Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι για παράδειγμα το λευκό ψωμί, οι πατάτες και το λευκό ρύζι, κάτι που όπως επισημαίνει η Δρ Γου δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων όσο η ποιότητά τους. Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και καρκίνου του πνεύμονα ήταν πιο ορατός σε άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και άρα μικρότερες πιθανότητες να διακρίνουν τις τροφές ανάλογα με τον γλυκαιμικό τους δείκτη.
Σε αναζήτηση θεωρίας
Ειδικότερα στις ΗΠΑ έχουν γίνει αρκετές συστάσεις από τους επιστήμονες για τις συνέπειες της κατανάλωσης κακής ποιότητας επεξεργασμένων υδατανθράκων, που μέχρι τώρα, βέβαια, συνδέονταν κυρίως με την παχυσαρκία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο αυξάνονται οι δείκτες παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας, τόσο αυξάνεται και η συχνότητα της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί προάγγελο του διαβήτη.
Αναζητώντας μια θεωρία που μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της προωθεί τη δραστηριότητα συγκεκριμένων αυξητικών παραγόντων, δηλαδή χημικών ουσιών που αποδεδειγμένα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Πάντως οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι απαραίτητες και επιπλέον μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση του γλυκαιμικού φορτίου των τροφών με τον καρκίνο.

Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire