ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 2 mars 2016

Ελλάδα - Κρίση με τους πρόσφυγες - Από χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

«Βόμβα» από Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει - 2 με 3 χρόνια θα κρατήσει η κρίση με τους πρόσφυγες

«Βόμβα» από Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει - 2 με 3 χρόνια θα κρατήσει η κρίση με τους πρόσφυγες

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ, όπως είπε, ο ίδιος εκτιμά ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει. 
Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η χώρα μας, από χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης.
«Μην πανικοβάλλεστε» φέρεται να είπε ωστόσο, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία τους, να μην είναι στους δρόμους, όπως είπε.


Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με τις πρώτες ημέρες ενός σεισμού και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί».
«Βόμβα» από Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει - 2 με 3 χρόνια θα κρατήσει η κρίση με τους πρόσφυγες
Εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι η Ειδομένη -ελληνοσκοπιανά σύνορα- θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
«Κατά τη δική μου την άποψη, το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όσο το σύνορο είναι κλειστό και μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, το relocation της Ευρώπης και το resettlement, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας.
«Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», υπογράμμισε.
Διευκρινίσεις επί των όσων επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη σύσκεψη ης ΚΕΔΕ, δίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρεται, «ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης».
Σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν».


Πηγή: www.imerisia.gr
Δημοσιεύτηκε στις 02/03/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire