ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 mars 2016

Ελλάδα - Εικαστικά - Οι νέοι ζωγράφοι αγαπούν τον Σεφέρη

Διαχρονική είναι η σχέση των συνθετών και των ζωγράφων με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, που συμπυκνώνει αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά «καημό της ρωμιοσύνης».


seferis.jpg

Μαρίνα Στελλάτου, «Σε κοίταζα μ’ όλο το φως και το σκοτάδι που έχω»Μαρίνα Στελλάτου, «Σε κοίταζα μ’ όλο το φως και το σκοτάδι που έχω»


Ενα νέο ενδιαφέρον εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Ελληνα ποιητή, τον πρώτο μας νομπελίστα (1963), έρχεται να εμπλουτίσει την καλλιτεχνική ύλη γύρω από το έργο του. Πρόκειται για την έκθεση «Με τον τρόπο του Γ.Σ.», που εγκαινιάστηκε χθες στην αίθουσα τέχνης «Ιανός», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει κυρίως νέα έργα 33 καλλιτεχνών, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων και μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στην Καβάλα τους καλοκαιρινούς μήνες, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στον νομπελίστα ποιητή.




Ελευθερία Τσέικο, «Η στροφή»



















Ελευθερία Τσέικο, «Η στροφή» 


Στην έκθεση τοπία της ζωής και της έμπνευσης, απόπειρες για προσωπογραφίες-πορτέτα του ίδιου, σκηνές από την Ελλάδα των δύο μεγάλων πολέμων και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας που ακολούθησε, «στιγμές» από συγκεκριμένα ποιήματα και στίχους προβάλλουν ένα ικανό πλέγμα εικόνων που «σκιαγραφεί» την προσωπικότητα του Γ. Σεφέρη.
Ο Κωνσταντίνος Εσσλιν και η Δικαία Δεσποτάκη σκύβουν με τα μολύβια και τα πινέλα τους πάνω από τη μορφή του Σεφέρη, ενώ η Νίκη Πρόκου υπογράφει το έργο «Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους (Ημερολόγιο Καταστρώματος Β')». Ο Νεκτάριος Αποσπόρης και η Σίσσυ Βαμβακά ερμηνεύουν εικαστικά το «Επί ασπαλάθων», η Βαρβάρα Μαυρακάκη τα «Ανθη της πέτρας» , ο Γιώργος Σαλταφέρος «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα (Κίχλη)», η Κατερίνα Τσεμπελή τις «Φωτιὲς τοῦ Ἅϊ-Γιάννη» , η Αθηνά Χατζή τον «Βασιλιά της Ασίνης».
Στίχοι εμπνέουν «δυνατές» εικόνες: «Τ' αηδόνια δε μ' αφήνουνε να κοιμηθώ στις Πλάτρες» του Σάββα Γεωργιάδη, «Σε κοίταζα μ' όλο το φως και το σκοτάδι που έχω μέσα μου» της Στέλλας Μελετοπούλου, «Πίσω απ' το χρυσαφί μεταξωτό... (Ο δικός μας ήλιος)» του Τίμου Μπατινάκη, «Οπως τα πεύκα κρατούν την μορφή του αγέρα, ενώ ο αγέρας έφυγε δεν είναι εκεί...» της Αννας Μπίλη.
Κάθε ζωγράφος έχει τη δική του, προσωπική σχέση με την ποίηση του Σεφέρη κι αυτό αποτυπώνεται στη δουλειά του. «Μια θεματική έκθεση αφήνει περιθώρια ερμηνείας, μια πρώτη ύλη όπως η ποίηση, επαρκώς ονειρική, που δεν είναι τόσο περιγραφική, δίνει δυνατές λέξεις και τον απόηχο για να φτιάξεις ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας για την έμπνευση, χωρίς να στερεί την ελευθερία από τους καλλιτέχνες», μας επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ιρις Κρητικού, ενώ προσθέτει:
Είναι πολύ ωραίο που οι περισσότεροι καλλιτέχνες του αφιερώματος είναι νέα παιδιά, κάτω των 30 ετών. Διαβάζουν ποίηση, συνομιλούν μαζί της, είναι παρήγορο
Πώς ο Σεφέρης «μιλάει» σήμερα σ' αυτούς, σε όλους μας; «Εχει μια βαθιά αυτογνωσία, δείχνει μια Ελλάδα με την οποία προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί της, έχει μια μεταφυσική, μας λέει ότι δεν είμαστε τέλειοι, όμως και το φθαρτό έχει μια ωραιότητα. Διαβάζοντας Σεφέρη νιώθεις λιγότερο μόνος σου. Αυτή την εποχή ιδιαίτερα που αισθάνεσαι απελπισία, ματαίωση, οι στίχοι του είναι διέξοδος πνευματική».
Ιnfo: Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμα οι: Ανδρέας Γεωργιάδης, Ανδρέας Μαράτος, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Πηγή Σπυράτου, Γιώργος Ταξίδης, Βιργινία Φιλιππούση, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος κ.ά. Διάρκεια μέχρι 6 Μαΐου.

Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22/03/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire