ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 21 mars 2016

Νέα εποχή στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ

Ομπάμα: «Το εμπάργκο της Κούβας θα λήξει»

Δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ραούλ Κάστρο

Ομπάμα: «Το εμπάργκο της Κούβας θα λήξει»



«Αυτή είναι μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ραούλ Κάστρο, στην οποία ωστόσο «άστραψαν» μπροστά στα φλας οι διαφορές, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα αλλάξουν «εν μία νυκτί» παραδέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος ωθώντας την Κούβα σε βελτιώσεις ως προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εισπράξει ωστόσο επικρίσεις Κάστρο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από τις ΗΠΑ, καθώς και την άρνησή του ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα.


Αν και χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Κάστρο κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στο εμπάργκο και να επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο. «Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται και από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Σημείωσε, πάντως, ότι πιστεύει πως «η αλλαγή θα γίνει».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο: «Προχωράμε μπροστά και δεν κοιτάμε πίσω». Και επισήμανε πως η πορεία προσέγγισης με την Κούβα θα συνεχιστεί και στην επόμενη διακυβέρνηση.

«Ο λόγος είναι η λογική. Η λογική ότι αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα του κουβανικού λαού» είπε.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μιλούν για τη δημοκρατία στην Κούβα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι είχε ειλικρινείς συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων..

Σημείωσε ότι η μοίρα της Κούβας δεν θα αποφασιστεί από τις ΗΠΑ, αλλά από τους πολίτες της Κούβας, και υπέδειξε το Κογκρέσο ως υπεύθυνο για την άρση του εμπάργκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους τομείς όπου επιδιώκεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μίλησε για την αεροπορική σύνδεση ΗΠΑ - Κούβας, καθώς και την επανέναρξη των δρομολογίων για κρουαζιερόπλοια και πλοία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα επισκέπτονται την Κούβα τα επόμενα χρόνια και θα εκτιμούν την απίστευτη ιστορία και κουλτούρα των πολιτών της Κούβας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση στον τομέα του εμπορίου και είπε: «Όπως συνεχίζω να καλώ το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο, έτσι ενθάρρυνα τον πρόεδρο Κάστρο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για επιχειρήσεις στην Κούβα». Είπε ότι κάλεσε τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον κάλεσε να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας κουβανούς πολίτες.

Ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο Ομπάμα επέλεξε να μην απαντήσει.

Ραούλ Κάστρο: Αρση εμπάργκο, πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο (ο οποίος δεν είθισται να δέχεται ερωτήσεις από δημοσιογράφους), αν και χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε ότι μπορεί να επιτύχουν πολύ καλύτερες σχέσεις εάν οι ΗΠΑ βάλουν τέλος στο εμπάργκο και επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο.

Ο πρόεδρος της Κούβας σημείωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση «είναι θετικά, αλλά ανεπαρκή». Κατήγγειλε το γεγονός ότι το εμπάργκο παραμένει σε ισχύ και ζήτησε «επιστροφή του εδάφους που έχει καταληφθεί παράνομα από τη Βάση του Γκουαντάναμο».

«Κανείς δεν πρέπει να απαιτεί από τους πολίτες της Κούβας να αποκηρύξουν την ελευθερία και την κυριαρχία τους» τόνισε ο Κάστρο,

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «μία νέου τύπου σχέση, μία σχέση που δεν υπήρξε ποτέ πιο πριν». Δήλωσε, μάλιστα, ότι το να καταστρέψει κανείς μια γέφυρα μπορεί να είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. «Η ανακατασκευή της είναι αυτή που μπορεί να αποδειχθεί μακρά και δύσκολη διαδικασία».

Σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί η Κούβα δεν απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους, ο Ραούλ Κάστρο απάντησε σε έντονο ύφος: «Δώστε μου μια λίστα με αυτούς τους πολιτικούς κρατούμενους και εάν αυτή η λίστα υπάρχει θα αφεθούν ελεύθεροι πριν νυχτώσει», στην γραμμή της Αβάνας ότι πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν.

Και στη συνέχεια κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire