ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 mars 2016

Θα ξεφορτώνουν τους τουρίστες για μια βουτιά, λίγο ψαράκι και μια προσευχή, και οι Τούρκοι θα τρίβουν τα χέρια τους. "Μὴ ποιεῖτε τὸν οἶκον τοῦ πατρός μου οἶκον ἐμπορίου" (Ιωάν. 2,16).



 
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου


 

Πού είσαι να δεις μεγαλεία;



Πού είσαι, Απόστολε Αντρέα μας, να δεις μεγαλεία; Από ένας ταπεινός ψαράς που ήσουνα, θα βρεθείς με γρανίτες, πολυελαίους και χρυσά. Αν νόμιζες ότι τα δεινά σου τέλειωσαν όταν σε σταύρωσαν χιαστί κι ο εξευτελισμός του θα τέλειωνε με την περιφορά των οστών σου εδώ κι εκεί, σαν θίασος σε περιοδεία, για να μαζεύουν λεφτά οι παπάδες, κάνεις λάθος. Η μεγαλύτερη εμπορική σου εκμετάλλευση τώρα αρχίζει. Ο πιο hot τουριστικός προορισμός θα γίνει το μοναστήρι σου στην Καρπασία άμα ολοκληρωθεί η αναστήλωση της μονής σου η οποία ήταν έτοιμη να γκρεμιστεί. Όχι μόνο θα τη διασώσουμε, αλλά θα την κάνουμε λαμπίκο. Να μπαίνουν οι πιστοί και να καθρεφτίζονται τα πρόσωπά τους στους γρανίτες. Να έρχονται οι Ρώσοι κι οι απανταχού Ορθόδοξοι και να θαμπώνονται από τη γυαλάδα. Να μην ντρέπεται, επιτέλους, κι ο Αρχιεπίσκοπός μας όταν θα βλέπουν το μοναστήρι σου οι ξένοι, όπως ντρέπεται τώρα για τον καθεδρικό ναό. Αλλά πού θα πάει; Δεν θα τα καταφέρει να κτίσει άλλον στα μέτρα του; Αρκεί να πάει καλά η ανάπτυξη στη Γεροσκήπου και θα ανυψώσει και τον νέο καθεδρικό στη Λευκωσία.

Εκεί στην ακροθαλασσιά που είναι το μοναστήρι σου θα ξεφορτώνουν τους τουρίστες για μια βουτιά, λίγο ψαράκι και μια προσευχή, και οι Τούρκοι θα τρίβουν τα χέρια τους. Μαζί και εμείς, γιατί μέχρι τότε θα κάνεις το θαύμα σου και το Κυπριακό θα λυθεί. Για αυτό, εξάλλου, θέλουμε να στρώσουμε και τα δάπεδα του μοναστηριού με γρανίτες.
Σαν τάμα. Για να σε εντυπωσιάσουμε και να κάνεις επιτέλους το θαύμα (καλύτερη είναι η Παναγιά του Κύκκου δηλαδή, να καθρεφτίζεται στους γρανίτες και τα χρυσά;). Αλλά υπάρχουν κι οι οπισθοδρομικοί που δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά και μιλούν για ταπεινότητα. Και να φανταστείς, άγιε μου, τις πλείστες φορές, όσοι μιλούν για σεμνότητα, για μέτρο, για σεβασμό, για όλα αυτά που δίδαξες, είναι όσοι δεν έχουν και πολλά πολλά με τη θρησκεία και, κυρίως, με την Εκκλησία.

Για να ξέρεις πόσο επικερδές είναι το όνομά σου και η χάρη σου, σφάζονται για χάρη σου και τα κέρδη που αποφέρει η εκμετάλλευσή σου. Τα έσοδα από την περιοδεία των οστών σου κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό, ενώ για το ποσό που μαζεύτηκε από τους πιστούς απόδημους του Λονδίνου οι απόψεις διίστανται. Το δε ποσό που έδωσε ο συμπέθερος του Προέδρου όταν γλύτωσε το κούρεμα, με τη μεταφορά των καταθέσεών του στο εξωτερικό, φανταζόμαστε θα χρειαστεί για την αγορά των γρανιτών.
   
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-ch-chatzidimitriou/121/302285/pou-eisai-na-deis-megaleia#sthash.4tlpBGyl.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire