ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 13 mars 2016

Το νεο-οθωμανικό imperioum


 

Στέφανος Κωνσταντινίδης



 


Η ευρωπαική διάσκεψη κορυφής της 7ης Μαρτίου ανέδειξε την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το καυτό προσφυγικό πρόβλημα και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία στην νεο-οθωμανική Τουρκία να παρουσιαστεί με συγκεκριμένο σχέδιο από το οποίο μόνο η ίδια έχει να κερδίσει. Το τουρκικό σχέδιο προνοεί δισεκατομμύρια για την Άγκυρα, έξοδο από την απομόνωση στην οποία βρέθηκε τον τελευταίο καιρό και διεκδίκηση ισότιμου ρόλου εταίρου με την Ευρωπαική Ένωση. Η Τουρκία θα συνεχίσει τους εκβιασμούς και τα ανατολίτικα παζάρια με την Ευρώπη και δεν πρόκειται να τηρήσει καμιά συμφωνία που θα υπογράψει. Θα εξακολουθήσει δε να διοχετεύει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αν, δε, υπάρξει συμφωνία να αποστέλλεται ένας αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη απευθείας από την Τουρκία, κανείς δεν θα ξέρει τι θα τους στέλνει.

Στην Αθήνα φαίνεται να αρχίζουν, τουλάχιστον κάποιοι, να συνειδητοποιούν τους κινδύνους για την Ελλάδα τόσο από τον εγκλεισμό στη χώρα δεκάδων-εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, όσο και από τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο. Αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, όσοι παρακολουθούν ψύχραιμα και χωρίς ψευδαισθήσεις και παρωπίδες τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ότι η Άγκυρα δεν μιλά πια για γκρίζες ζώνες, αλλά σταδιακά, ό,τι βαφτίζει γκρίζο στο Αιγαίο, θα το διεκδικεί πια για λογαριασμό της.
Από την άλλη, σύμφωνα ακόμη και με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τα βαλκανικά σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει οριστικά, και αυτό με απόφαση των 28 της Ευρωζώνης, και ας εκφράζει διαφορετική άποψη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο με προσφυγικούς καταυλισμούς με ότι αυτό σημαίνει για τον κοινωνικό της ιστό, για τον τουρισμό και για την ίδια την πολιτική της σταθερότητα. Διότι όση μεγαλοψυχία και να έχει δείξει ο ελληνικός λαός ως τώρα, είναι αδύνατο να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τον εγκλωβισμό δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ουσιαστικά, σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Πρόκειται για μια απάνθρωπη πολιτική για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μια μαύρη κηλίδα στον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν για την Ελλάδα τα επεσήμανε ακόμη και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπεράνω κάθε υποψίας για «αντιπροσφυγική» στάση ή συμπεριφορά, και παρά την αμέριστη συμπαράστασή του κόμματός του στους πρόσφυγες. Είπε ακόμη ότι το ΚΚΕ, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει ένα ελληνικό βέτο στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής για το προσφυγικό θέμα, κάτι στο οποίο αντιτάχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα οδηγείται σε ανθρωπιστική καταστροφή.
Μέσα σε όλον αυτό τον κυκεώνα εμπλέκεται φυσικά και το Κυπριακό, αφού ο Νταβούτογλου, με το νεο-οθωμανικό μανιφέστο του, απαιτεί το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που μπλοκάρει με το βέτο της η Λευκωσία. Και είναι αναμενόμενο, ότι για να ικανοποιήσουν την Τουρκία οι Ευρωπαίοι, θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις και στην Κύπρο και στην Ελλάδα για το θέμα αυτό.. Υπάρχει ακόμη ο φόβος η Άγκυρα και οι Ευρωπαίοι, προσφέροντας κάτι στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, να την φέρουν αντιμέτωπη με την Κύπρο. Τώρα εξηγείται γιατί ο διαβόητος Άιντα είχε πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Κυπριακό ήταν λυμένο. Ο Αναστασιάδης φαίνεται κάπως αργά να αντιλήφθηκε αυτό το παιχνίδι, επειδή ξέρει πως δεν μπορεί να παρουσιαστεί εύκολα μπροστά στον λαό με μια λύση που δεν θα του επιστρέφεται ούτε καν η Μόρφου και επιπλέον θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί και την εκ περιτροπής προεδρία. Το βέβαιον είναι ότι Ευρωπαική Ένωση, ΝΑΤΟ και Αγγλοαμερικάνοι θα προσπαθήσουν να κλείσουν το Κυπριακό με την όποια λύση το συντομότερο δυνατό, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο, και με τα δώρα που θα προσφέρουν στην Τουρκία, θα κρατήσουν μακριά από την αυλή της Ευρώπης τους πρόσφυγες.
Όλα αυτά θα κριθούν με μια σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για να παρθεί μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου 2016. Δυστυχώς, ο Τσίπρας έδειξε, στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου στη Σμύρνη, ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε την σοβαρότητα της κατάστασης ούτε και τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η παρουσία του στη Σμύρνη έμοιαζε με αυτή κομπάρσου του Νταβούτογλου, και η συμπεριφορά του έδειχνε να παραγνωρίζει πως το νεο-οθωμανικό καθεστώς φυλακίζει δημοσιογράφους και κλείνει εφημερίδες. Ο δε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει ό,τι μπορεί για να μη δυσαρεστήσει τον ξένο παράγοντα, από τον οποίο περιμένει να του προσφέρει την εξουσία, όταν θα κρίνει πως δεν χρειάζεται πια τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον Αναστασιάδη, κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσει από τις Βρυξέλλες για να ανακοινώσει στον κυπριακό λαό ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και ότι δεν είχε άλλη επιλογή από του να αποδεχτεί την αμερικανο-νατοϊκή λύση και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσοι νομίζουν ότι υπερβάλλω, ας θυμηθούν τα πολλαπλά «Δεσμεύομαι» με τα οποία εκλέκτηκε πρόεδρος... Και τότε δεσμευόταν και όμνυε ότι δεν θα αποδεχόταν το κούρεμα... Μέμνησο Κύπριε πολίτη, έρχονται και εκλογές.
 
 

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
E-mail stephanos.constantinides@gmail.com
 
Στέφανος Κωνσταντινίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/303534/to-neo-othomaniko--imperioum#sthash.F59jUXgu.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire