ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 7 mars 2016

Τα θέλει όλα η Τουρκία ! Και άνοιγμα κεφαλαίων και επιπλέον δισεκατομμύρια, και έλεγχο στο Αιγαίο !

Πιέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Πιέσεις προς την Κύπρο ασκεί η Τουρκία καθώς μετά την εξάωρη χθεσινοβραδινή συνάντηση Νταβούτογλου, Μέρκελ, Ρούτε σύμφωνα με κάλα πληροφορημένη πηγή ο Τούρκος πρωθυπουργός απαίτησε:
1. Τρία δις επιπλέον χρηματοδότηση από το 2018 (πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την Τουρκία)
2. Άμεσο άνοιγμα 5 κεφαλαίων διαπραγμάτευσης τα οποία έχουν μπλοκαριστεί  μόνο από την Κύπρο
3. Απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο
4. Για κάθε μετανάστη που θα επιστρέφει από την ΕΕ στην Τουρκία ένας πρόσφυγας να φεύγει από την Τουρκία για την Ευρώπη.

Από την πλευρά της Λευκωσίας κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων αν προηγουμένως η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας π.χ το άνοιγμα των Τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για Κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.
Γύρω από τις τουρκικές απαιτήσεις που ήρθαν τελευταία στιγμή χθες το βράδυ και ενώ είχε διαμορφωθεί το προσχέδιο δήλωσης της Συνόδου διεξάγεται μάχη χαρακωμάτων με μέχρι στιγμής Βέλγιο και Γαλλία να τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου εκδηλώνοντας σφοδρή αντίδραση για τον τρόπο που διατυπώθηκαν, εν είδει τελεσιγράφου, οι τουρκικές απαιτήσεις. Από την άλλη τα κράτη μέλη του Βίζεγκραντ θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία καθώς είναι η χώρα κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
Όσον αφορά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης η Αθήνα μιλάει για απόλυτη ευθυγράμμιση και κοινή εθνική στάση με την Λευκωσία και καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ασκούνται.
Μετά την τοποθέτηση του ο κ. Νταβούτογλου στο γεύμα των ηγετών αποχώρησε χωρίς τις προγραμματισμένες δηλώσεις και αναμένεται να επιστρέψει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.
Online

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Η Καθημερινή, 7 Μαρτίου 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire