Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για να εισαχθεί και η τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., στα κατεχόμενα μοιράζουν νέες «υπηκοότητες» σε εποίκους.Οι υποδείξεις Ερντογάν και Νταβούτογλου είναι να δώσουν πάραυτα 20.000 «υπηκοότητες».
Την ώρα, που οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας δηλώνουν επισήμως και δημοσίως ότι δεν έχουν πρόβλημα με τις επισκέψεις ξένων επισήμων στο «προεδρικό» του κατοχικού καθεστώτος, για να ακούνε και την άλλη πλευρά («αφού δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», όπως έλεγε προχτές στο ΡΙΚ ο Γιαννάκης Κασουλίδης), ο Μουσταφά Ακιντζί διαχειρίζεται αυτές τις επισκέψεις για να ενισχύει συνθήκες δύο κρατών και δυο προέδρων στην Κύπρο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, για παράδειγμα, που ήρθε για ζητήματα οικονομίας του κράτους μέλους έβαλε στο πρόγραμμα του 15 λεπτά συνάντηση με τον Ακιντζί αλλά ο Τ/κ ηγέτης το θεώρησε προσβλητικό. Αν είναι για 15 λεπτά ας μην έρθει καθόλου, είπε.
Την ώρα που η νόμιμη κυπριακή ηγεσία σιωπά για να μην διασαλεύσει το κλίμα των συνομιλιών και δεν αντιδρά στην ενσωμάτωση του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία μέσω αγωγών νερού και παράνομων συμφωνιών, η τουρκική πλευρά διακηρύσσει με θράσος ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και για το νέο κράτος και θα δεσμεύουν και τους Ελληνοκύπριους.
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και στο εξωτερικό εγκωμιάζει τον κ. Ακιντζί, με τον οποίο όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, έχουν το ίδιο όραμα, και συμβουλεύει μαζί με άλλους, τους Ελληνοκύπριους να είναι προσεκτικοί ακόμα και στα λόγια τους για να μην ενοχληθεί η πορεία προς τη λύσηˑ Και την ώρα που η πιο ακραία κουβέντα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι ότι η επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους είναι δεδομένη, αφού προβλεπόταν και στο σχέδιο Ανάν, το κατοχικό καθεστώς μετατρέπει τη Μόρφου σε τουρκική επαρχία. Το Σεπτέμβρη ξεκινά λειτουργία εκεί το τουρκικό πανεπιστήμιο Nişantaşı, και με πανεπιστημιούπολη, κατασκευάστηκε μεγάλος αυτοκινητόδρομος από τη Λευκωσία, εξωραϊζεται η κοίτη του Σεράχη, τελειώνει το αποχετευτικό…
Την ώρα που οι ταγοί των Ελληνοκυπρίων, τους παραδίδουν νυχθημερόν μαθήματα για να τους νουθετήσουν να μην είναι μαξιμαλιστές, να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να είναι υποχωρητικοί και να το χωνέψουν ότι η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός (διότι «οι κανόνες δικαίου από μόνοι τους δεν οδηγούν σε λύσεις», όπως έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ανακηρυσσόταν Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού) η Άγκυρα στέλνει επιστολή στις Βρυξέλλες για να υποδείξει ότι: «η βασική συμβολή της Ε.Ε. σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι να καταστήσει τη λύση πηγή πρωτογενούς δικαίου». Για να τετραγωνίσουν τον κύκλο των βασικών ελευθεριών μια και καλή και δια παντός.
Τα λέμε όλα αυτά, και θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πολλά ακόμα απ΄ όσα συμβαίνουν τελευταία, ελπίζοντας να μην ξαναρωτήσουν οι φωστήρες μας, ούτε στα μνημόσυνα των ηρώων, ούτε αλλού, αν όσοι διαφωνούν μαζί τους έχουν άλλο τρόπο να διώξουν την Τουρκία εκτός από τις διαπραγματεύσεις. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι είδους διαπραγματεύσεις γίνονται και αν έχουν στόχο να διώξουν την Τουρκία ή να τη νομιμοποιήσουν.