ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 6 mars 2016

Η Τουρκία και εμείς

Στέφανος Κωνσταντινίδης


Κάθε μέρα που περνά η Άγκυρα μας επιφυλάσσει και καινούργιες εκπλήξεις. Και οι διακινητές της τουρκικής προπαγάνδας δεν προλαβαίνουν να σβήνουν φωτιές. Είναι πρώτα ο Ταγίπ Ερντογάν, που όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων, βγήκε και δήλωσε ότι ούτε σέβεται αυτή την απόφαση ούτε και τον δεσμεύει. Φανταστείτε μια άλλη χώρα που ο αρχητός του κράτους θα δήλωνε ότι δεν σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του. Στην Τουρκία όμως αυτό συμβαίνει και η Ευρώπη υποκλίνεται λόγω Προσφυγικού. Οπως υποκλινόταν κάποτε στον γερμανικό επεκτατισμό, παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να καλμάρει τον ναζισμό. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δηλώνει ότι το νερό που μεταφέρτηκε στην Κύπρο είναι δώρο της μητέρας πατρίδας, είναι μητρικό γάλα για τους Κυπρίους. «Με το σχέδιο μεταφοράς νερού στην Κύπρο συνδέθηκε η μικρή πατρίδα με την μητέρα πατρίδα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ανέφερε δε ότι στέλλουν το νερό στα κατεχόμενα σαν «μητρικό γάλα», προσθέτοντας ότι οι πηγές νερού είναι περιορισμένες ανά τον κόσμο και ότι το νερό της Ανατολίας έχει στρατηγική σημασία. Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε παρόμοια ορολογία, ή κάποιος Ελλαδίτης ή Κύπριος πολιτικός, θα ακολουθούσε πολιτική αναταραχή στην Κύπρο, ακόμη και στην Ελλάδα, και οι διακινητές της τουρκικής προπαγάνδας θα χρησιμοποιούσαν όλα τα επίθετα της ελληνικής γλώσσας για να τους χαρακτηρίσουν.
Τι σοβινιστές θα τους έλεγαν, τι εθνικιστές, τι ρατσιστές, τι λυσοφοβικούς και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως και οι υποτελείς της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έχουν ασυλία να λένε ό,τι θέλουν. Και οι διακινητές της τουρκικής προπαγάνδας, αλλά και οι οπαδοί της όποιας λύσης στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, σιωπούν βεβαίως, για να μη χαλάσει το καλό κλίμα... Να μη θυμώσει ο Νταβούτογλου και ο Ακιντζί...
Στο μεταξύ στο Αιγαίο, η Άγκυρα παρεμβάλλει δυσκολίες ακόμη και στο ΝΑΤΟ, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την παρουσία του εκεί για να ενισχύσει την «γκριζοποίηση» των ελληνικών νησιών. Στην ίδια την Τουρκία συνεχίζεται η εξόντωση τω Κούρδων και ισοπεδώνονται οι πόλεις και τα χωριά τους. Συνεχίζονται επίσης και οι διώξεις των δημοσιογράφων και άλλων αντιφρονούντων.
Και ξανά η Ευρώπη πιέζει τη Λευκωσία -και την Αθήνα- για να αρθεί το κυπριακό βέτο και να ανοίξουν κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, μολονότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την ευνοούν στο Κυπριακό, αρνούνται να δεχτούν τα τυχοδιωκτικά της σχέδια στη Συρία. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανοιχτή σύγκρουση με τη Μόσχα και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Επιπλέον οι Αμερικανοί θέλουν αυτή τη στιγμή να προστατέψουν από την Άγκυρα τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο που διαθέτουν στη Συρία, τους Κούρδους. Τούρκος πανεπιστημιακός αναλυτής παραλλήλησε τη σημερινή, ουσιαστικά απαγόρευση από τον Ομπάμα στην Τουρκία να επέμβει στη Συρία, με την επιστολή Τζόνσον το 1964 που απαγόρευε την επέμβασή της στην Κύπρο. Και τότε η Ουάσινγκτον φοβόταν ότι μια τέτοια επέμβαση θα της δημιουργούσε προβλήματα με τη Μόσχα.
Ενώ δε όλα αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία και δημιουργούν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, στη Λευκωσία το μόνο που σκέφτονται είναι να μη χαλάσει το καλό κλίμα των συνομιλιών με τον εκπρόσωπο της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Είναι όμως ποτέ δυνατό να εμπιστευτεί κανείς τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου ότι θα εφαρμόσουν μια μελλοντική συμφωνία στο Κυπριακό; Διότι μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν ότι το μέλλον μιας συμφωνίας, η βιωσιμότητα της λύσης, θα εξαρτηθεί από τις καλές σχέσεις και προθέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι από τα συμφέροντα και τους στρατηγικούς σχεδιασμόυς της Άγκυρας. Αν όμως ο Ερντογάν δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του, ποιος μας εγγυάται ότι θα σεβαστεί την όποια μελλοντική συμφωνία στο Κυπριακό; Και ποιος μας εγγυάται ότι η Τουρκία θα σεβαστεί μια τέτοια συμφωνία όταν ο πρωθυπουργός της θεωρεί ότι είναι η μητέρα πατρίδα που πρέπει να έχει την Κύπρο υπό την προστασία της και να της υπαγορεύει την πολιτική που θα ακολουθεί; Οι ίδιοι οι Ρώσοι μας προειδοποιούν τώρα να μην έχουμε ψευδαισθήσεις για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, όσο ο Ερντογάν θα βασιλεύει στην Τουρκία.
Πέρα επομένως από το γεγονός ότι η λύση που μας ετοιμάζουν θα είναι, όχι ομοσπονδία όπως το προπαγανδίζουν, αλλά ένα μόρφωμα δομημένο σε φυλετικά κριτήρια, κανείς δεν μας εγγυάται ότι η Τουρκία θα τη σεβαστεί. Διότι μόνιμος στόχος της δεν είναι μια βιώσιμη λύση αλλά η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναγνώριση του κεκτημένου της εισβολής.

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/302186/i-tourkia-

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire