ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 avril 2011

Κύπριοι εναντίον της Βρετανίας για βασανιστήρια τη δεκαετία του '50


Και Κύπριοι πρόκειται να κινηθούν νομικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια που υπέστησαν από βρετανικές δυνάμεις τη δεκαετία του '50, ύστερα από αντίστοιχη αγωγή Κενυατών.

Ο αποχαρακτηρισμός εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Φόρεϊν Οφις, που δημοσιεύονται από τους «Τάιμς», αποκάλυψε βίαιη συμπεριφορά, κακοποιήσεις και βασανιστήρια από τις βρετανικές δυνάμεις στην Κένυα, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν έγγραφα για την περίοδο έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, τα οποία κατακρατήθηκαν από τις βρετανικές αρχές, και αναφέρονται σε βασανιστήρια. Δικηγόρος της οργάνωσης Βετεράνων της ΕΟΚΑ βρίσκεται ήδη σ' επαφή με νομικό οίκο του Λονδίνου για την προώθηση του θέματος.

Οι βετεράνοι ισχυρίζονται ότι 14 Κύπριοι, δύο από τους οποίους μόλις 17 ετών, πέθαναν κατά τις ανακρίσεις. Στην περίπτωση του 26χρονου Ανδρέα Παναγιώτου η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για θάνατο από ξυλοδαρμό. Η βρετανική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα απόπειράς του να δραπετεύσει. Για «συνηθισμένη συγκάλυψη» μιλούν οι βετεράνοι. Ο 78χρονος Θάσος Σοφοκλέους, επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων της ΕΟΚΑ, δήλωσε ότι ο οργανισμός θα επιληφθεί όλων των υποθέσεων βασανισμών, υποστηρίζοντας ότι είναι εκατοντάδες.
«Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεσή μας είναι παρόμοια με αυτή των Κενυατών» , είπε ο Σοφοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι ζητούν ηθική ικανοποίηση καθώς γνωστοποιείται πλέον ποια ήταν η στάση των Βρετανών στην Κύπρο. «Αντί να μας δώσουν την ελευθερία μας, μας βασάνιζαν και μας σκότωναν», είπε χαρακτηριστικά. Ο Σοφοκλέους, που ηγούνταν ομάδας αγωνιστών της ΕΟΚΑ στον Πενταδάκτυλο, σε δηλώσεις του στους «Τάιμς» υποστήριξε ότι μετά τη σύλληψή του το 1956, υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια για 16 μέρες.
Πηγή : Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire