ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 24 avril 2011

Αλλαγή σελίδας στην Υεμένη


Ύστερα από 32 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία, αποδεχόμενος το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).  Την ικανοποίησή της εξέφρασε η αντιπολίτευση, ενώ οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ταρίκ Σάμι ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ότι αποδέχεται στο συνολό του το σχέδιο του GCC για πολιτική μετάβαση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μαζικές διαδηλώσεις, θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο του έναν μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και θα του χορηγηθεί ασυλία από ενδεχόμενη ποινική δίωξη. Η μετάβαση θα γίνει εντός 30 ημερών, ενώ προβλέπεται και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Από την πλευρά του ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Υεμένης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να παραδώσει την εξουσία ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, αλλά να μην λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει "μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην Υεμένη, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της χώρας αυτής".
Πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε μονάδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σάλεχ και ένοπλους άνδρες μιας φυλής στην επαρχία Λατζ, στη νότια Υεμένη, ανακοίνωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Λάμπους, ενός ορεινού χωριού της επαρχίας Λατζ, όπου έξι στρατιωτικοί και ένοπλοι άνδρες είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις την περασμένη Πέμπτη.
Αιτία των συγκρούσεων αυτών είναι η άρνηση του στρατού να μεταφέρει το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βουνό κοντά στα χωριά της περιοχής, την οποία θεώρησαν πρόκληση οι κάτοικοι των χωριών, σύμφωνα με πηγές των φυλών.

Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύθηκε στις 24/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire