ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 avril 2011

Ξεκινά εμφύλιος στη Συρία

Γενικευμένη εξέγερση εάν όχι επανάσταση είναι αυτό που συμβαίνει πλέον στη Συρία. Το καθεστώς της χώρας μην μπορώντας να λυγίσει την αντίσταση των πολιτών, έβγαλε στους δρόμους άρματα μάχης, εισβάλλοντας μάλιστα στην πόλη Ντεράα.

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται πλέον η συριακή πόλη Ντεράα. Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, φερόμενοι σαν να βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος και με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, εισήλθαν σήμερα το πρωί στην πόλη, στην νότια Συρία.Υπάρχουν νεκροί.
Από εκείνη τη στιγμή ακούγονται συνεχώς πυρά, δήλωσε πολιτικός ακτιβιστής στην περιοχή.
"Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισήλθαν κατά εκατοντάδες στην πόλη υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Λευκωσία, ο ακτιβιστής Αμπντάλα Αλ-Χαρίρι.
"Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση", πρόσθεσε.
"Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες", τόνισε.
Τουλάχιστον 3.000 είναι οι άνδρες οι οποίοι εισέβαλαν στην Ντεράα ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί παντού.
Η λαϊκή εξέγερση στη Συρία ξεκίνησε από τη Ντεράα όπου δεκάδες Σύροι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Αντιδρά ο πνευματικός κόσμος της χώρας
Περισσότεροι από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη τη Δευτέρα, με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Να σημειωθεί πως η οργή και η αγανάκτηση στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων, είναι πλέον εμφανής.
Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι, στην πλειοψηφία τους έχουν απελαθεί, ενώ εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα, μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί.
Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και στην Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τη σημερινή διακήρυξη υπογράφουν 102 διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στη Συρία, αλλά και εξόριστοι.
Έκλεισαν τα μεθοριακά περάσματα με την Ιορδανία
Η Συρία έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης του συριακού στρατού στη νότια μεθοριακή πόλη Ντεράα για την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πόλη αυτή.
Ανώτερος διπλωμάτης στη ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο κύρια μεθοριακά περάσματα της Ντεράα και της Νασίμπ στη συριακή πλευρά είναι κλειστά στην κυκλοφορία.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου στο Reuters ότι "ο συγχρονισμός αυτός έχει σχέση με μια όπως φαίνεται μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας η οποία γίνεται ακριβώς αυτήν τη στιγμή".
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire