ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 avril 2011

Όποια πέτρα και να σηκώσεις σε κάποια μικρή, μεσαία η μεγάλη βρόμα το χέρι σου θα λερώσεις


 
Στήλη Αλατος: Τοίχος


Είσαι ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου και επιθυμείς να μετακομίσεις στην πατρίδα; Πριτς! Ολες οι πόρτες κλειστές. Σιγά τώρα που θα μας κάνει τον έξυπνο αυτός ο τύπος. Είσαι άνεργος που με τις πενταροδεκάρες του παππού πρόκειται ν ανοίξεις μια γωνιά να πουλάς σπανακόπιτες της γιαγιάς σου; Πριτς! Αν δεν λαδώσεις θα πάρεις άδεια λειτουργίας σε κάνα δύο χρονάκια. Είσαι ποντικός της εφορίας με καταθέσεις μερικά μύρια;
Κανένα πρόβλημα. Το πολύ πολύ ν αρπάξεις μερικές μέρες αργίας και ένα φιλικό κλείσιμο ματιού λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης. Είσαι κανίβαλος των γηπέδων που παραλίγο με την κροτίδα σου να λαμπαδιάσει ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας; No problem. Μαγκιά σου. Και η ομάδα σου; Το μάξιμουμ να της επιβληθεί μια αγωνιστική. Χέστηκε η φοράδα στ αλώνι δηλαδή. Είσαι καναλάρχης και χρωστάς ένα σκασμό εκατομμύρια σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και διαφημιστικούς πελάτες; Σιγά τα ωά. Αν εγώ καταστραφώ θα τους πάρω μαζί μου στον γκρεμό. Είσαι προεδράρα της Super League που δεν διαθέτει τα απαραίτητα ώστε η ομάδα του να λάβει μέρος στο ερχόμενο πρωτάθλημα; Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν τους κοτάει ας τολμήσουν να πετάξουν την «αρα» (όπως λέμε ΠΑΟΚάρα) και τότε θα κάψουμε την Βουλή.
Είσαι εργατοπατέρας που τα παίρνει κάτω από το τραπέζι ; Θαυμάσια. Για τον αγώνα του προλεταριάτου ρε γαμώτο. Είσαι επώνυμος δημοσιογράφος που λαμβάνει κάμποσα χιλιάρικα από κρατικό κανάλι; Αντί να σε «κουρέψουν» το πιθανότερο είναι να σε αναβαθμίσουν και ως μέγιστο ατού να σε διαφημίσουν. Αγαπητοί μου όποια πέτρα και να σηκώσεις σε κάποια μικρή, μεσαία η μεγάλη βρόμα το χέρι σου θα λερώσεις.

Απ' αυτές και πολλές άλλες μικρογραφίες καταλήξαμε στην μεγαλογραφία της ελληνικής χρεοκοπίας Και το χειρότερο; Ο ένας κατηγορεί τον άλλο και κανείς τον εαυτό του. Οπως στο σχολείο. Ποιος πέταξε την σαίτα Γιαννάκη; Ο πισινός μου. Ποιος Δημητράκη; Ο πισινός μου. Ποιος Λαλάκη; ο πισινός μου. Από πισινό σε πισινό στον τοίχο έσπασε τα μούτρα της η δύσμοιρη πατρίδα!


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire