ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 avril 2011

Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα


ΙΑΕΑ: ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ


Η μάχη είναι χαμένη. Η Φουκουσίμα αποτελεί ήδη παρελθόν. Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξηλώσει τον πυρηνικό σταθμό, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Οσο για την Tepco, τη διαχειρίστρια εταιρεία που με τα απανωτά της λάθη διόγκωσε την πυρηνική κρίση, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσει υπό τον έλεγχο του κράτους.
Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η διαρροή της ραδιενέργειας, η οποία κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως επικίνδυνα επίπεδα. Στη θαλάσσια περιοχή της Φουκουσίμα, τα επίπεδα ιωδίου είναι 4.385 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Κι ενώ μικρά ίχνη ραδιενέργειας έχουν ταξιδέψει ώς τις ακτές της Κίνας και των ΗΠΑ, η μόλυνση εξαπλώνεται και στην ιαπωνική ενδοχώρα. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συνιστά εκκένωση όλων των κατοικημένων περιοχών σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα αντί για τα 20 που ισχύει σήμερα, μια κίνηση ωστόσο στην οποία η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει.

Οι αρχικές αντιρρήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης να δεχθεί ξένη βοήθεια έχουν καμφθεί οριστικά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν αποστείλει εδώ και καιρό μία φρεγάτα, ελικόπτερα και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, έστειλαν πριν από λίγες μέρες στην Ιαπωνία και 140 πεζοναύτες ειδικευμένους στο χειρισμό πυρηνικών κρίσεων. Στο παιχνίδι όμως αναμειγνύονται ενεργά και οι Γάλλοι. Ειδικοί της Areva, του γαλλικού κρατικού πυρηνικού κολοσσού, βρίσκονται στην Ιαπωνία προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους και ενδεχομένως να θέσουν τις βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία. Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πραγματοποίησε την Πέμπτη επίσκεψη στο Τόκιο και ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος την επισκέφθηκε την Ιαπωνία μετά τον σεισμό.
Εκεί, ο γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συγκάλεσε διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στο πλαίσιο της G20 τον ερχόμενο Μάιο.
Κι ενώ η Ιαπωνία παλεύει με το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στα διεθνή χρονικά μετά το Τσέρνομπιλ και όλη η παγκόσμια προσοχή έχει επικεντρωθεί στη διαρροή της ραδιενέργειας, πολλοί φαίνονται να ξεχνούν ότι η χώρα επλήγη από ένα ισχυρότατο σεισμό σχεδόν 9 ρίχτερ κι ένα πελώριο τσουνάμι που άφησαν στο πέρασμά τους περισσότερους από 27.500 νερούς και αγνοούμενους και πάνω από 200.000 άστεγους. Τέτοια φυσική -και όχι μόνο- καταστροφή είχε να ζήσει η χώρα από το μεγάλο σεισμό του 1923, ο οποίος άφησε πίσω του 142.000 θύματα. Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011, ραδιενέργεια, σεισμός και τσουνάμι συνθέτουν μια τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και αναπόφευκτα και πολιτική κρίση.
Εκτός από όσους έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού, οι 70.000 και πλέον κάτοικοι της Φουκουσίμα και των γύρω περιοχών (στους άλλους 136.000 που ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων έχουν πει να πράξουν κατά βούληση) δεν ξέρουν αν και πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα η «νεκρή ζώνη» να επεκταθεί και άλλο, αν τελικά εισακουστούν οι εισηγήσεις της ΙΑΕΑ και της Γκρίνπις για εκκένωση σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα. Παράλληλα, μια τραγική πτυχή της ιστορίας είναι ότι τουλάχιστον 1.000 νεκροί, θύματα του σεισμού, παραμένουν άταφοι εξαιτίας του φόβου για τη ραδιενέργεια.
* Το οικονομικό κόστος ξεπερνά κατά πολύ τον απολογισμό του σεισμού του Κόμπε το 1995, όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε να κόψει ένα έκτακτο κονδύλι που ξεπερνούσε τα 3 τρισεκατομμύρια γεν. Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισηγηθεί ένα έκτακτο κονδύλι 2 τρισ. γεν (24,3 δισ. δολάρια), το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή για ψηφοφορία μέσα στον Απρίλιο. Πάντως, το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 25 τρισ. γεν (309 δισ. δολάρια). Αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οι εξαγωγές τροφίμων. Σημεία των καιρών, η «κραταιά» Ιαπωνία έχει δεχτεί μέχρι στιγμής βοήθεια από 39 διεθνείς οργανισμούς και 134 χώρες, με κάποιες εντελώς αναπάντεχες παρουσίες ανάμεσά τους, όπως την άσπονδη αντίπαλο Βόρεια Κορέα, ή το φτωχό Μπανγκλαντές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία         Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire