ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 7 avril 2011

Εύρημα «μυστήριο» στον επιταχυντή του Σικάγο

Μπροστά στη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών στη Φυσική, ισχυρίζονται, ότι, ίσως έχουν βρεθεί επιστήμονες του Εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron. Αφού παρατήρησαν “ύποπτες” ενδείξεις στα στοιχεία των συγκρούσεων οι ερευνητές αντιμετωπίζουν με δέος αλλά και επιφυλακτικότητα το φαινόμενο.


Ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα και απροσδόκητη εκδοχή του "μποζονίου του Χιγκς", το οποίο αναζητείται και από τον επιταχυντή του CERN, τον βασικό ανταγωνιστή του Fermilab.
Πρόκειται για ένα -μέχρι στιγμής υποθετικό- σωματίδιο, που προσδίδει μάζα στα άλλα υποατομικά σωματίδια και καθιστά συνεκτικό το "Καθιερωμένο Μοντέλο" της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.
Μια ακόμα πιο φιλόδοξη ερμηνεία λέει ότι αυτή η “ανωμαλία” που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να είναι μια νέα φυσική δύναμη ή κάτι άλλο που οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν. Ενθουσιασμός αλλά και επιφυλακτικότητα επικρατεί, πάντως, στους επιστημονικούς κύκλους του εργαστηρίου, ο εκπρόσωπος του οποίου Τζιοβάνι Πούντσι δήλωσε ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα του αμερικανικού επιταχυντή «νιώθει μεγάλη έξαψη από τις διαγραφόμενες πιθανότητες, αλλά, ταυτόχρονα, παραμένει επιφυλακτική, επειδή θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σημαντικό, που καταντά τρομακτικό -γι’ αυτό σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές εναλλακτικές εξηγήσεις».
Ωστόσο, παρά τις απόψεις περί στατιστικού «τεχνήματος», οι επιστήμονες του Fermilab εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 0,25%) η "ανωμαλία" να είναι στατιστικό σφάλμα. Επίσης, βάσει των μετρήσεων που έκαναν, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς και έτσι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάτι εντελώς άγνωστο.

Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύθηκε στις 06/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire