ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 9 avril 2011

Απομυθοποίηση της Αριστεράς-ΑΚΕΛ στα θέματα διακυβέρνησης


«Ηρωική έξοδος» διά της απολογίας
Του Κώστα Βενιζέλου
Φωτογραφία
ΜΙΑαπολογία, όπως η προχθεσινή προεδρική, έχει την αξία της εάν δεν περιορισθεί σε μια απλή γραπτή ανακοίνωση, που σκοπό έχει να κλείσει το ζήτημα, που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι στο Προεδρικό μέτρησαν τις αντιδράσεις στην κοινωνία, αντιμετώπισαν τον ασφυκτικό κλοιό της αντιπολίτευσης και επέλεξαν την «ηρωική έξοδο» διά της απολογίας. Θεωρήθηκε ως η συνταγή για να πέσει η αυλαία και να τερματιστούν οι συζητήσεις γύρω από την αναφορά ότι κάποιος πρώην υπουργός ήταν λήπτης ανεργιακού επιδόματος. Γιατί για 48ωρες υπερασπίσθηκαν με σθένος την αρχική τοποθέτηση.
Για να κλείσει το θέμα τούτο, όμως, θα πρέπει να γίνουν δύο κινήσεις από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρώτο, να κατονομάσει τον πρώην υπουργό στον οποίο αναφερόταν όταν τοποθετείτο στη συνέντευξη Τύπου και να εξηγήσει πώς έγινε αποδέκτης της σχετικής πληροφορίας (οι ευαισθησίες για τα προσωπικά δεδομένα δεν πρέπει να ισχύουν αλά καρτ). Γιατί, διαφορετικά, θα διαιωνίζεται μια… καταγγελία, που αφήνει σκιές για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που υπηρέτησαν σε υπουργικούς θώκους.
Δεύτερο, να προχωρήσει και να διερευνήσει κατά πόσο υπουργοί του, άλλοι στενοί συνεργάτες του, έχουν στο παρελθόν αξιοποιήσει το δικαίωμα του ανεργιακού επιδόματος. Και όσοι ήταν λήπτες, με βάση την προεδρική τοποθέτηση, να παυθούν από την Κυβέρνηση, για «να αποκατασταθεί επιτέλους η ηθική τάξη» σε αυτό τον τόπο. Και για τα δύο αυτά ζητήματα αναμένουμε το επόμενο βήμα από το Προεδρικό. Σε αυτούς βρίσκεται η μπάλα, αυτοί πρέπει να μοιράσουν το παιχνίδι.
Μόνο έτσι θα έχει αξία και η απολογία και μόνο τότε θα κλείσει το θέμα. Διαφορετικά θα παραμείνει ανοικτό και θα κυνηγά τον πολιτικό διάλογο, τους πολιτικούς και την Κυβέρνηση. Θα κυνηγά και την κοινωνία, η οποία θα πρέπει να κατανοήσει πως αυτή τη στιγμή «αυτή την ομάδα έχουμε με αυτή παίζουμε». Και ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.
Οι προσδοκίες των πολιτών θα πρέπει να είναι ενίοτε προσγειωμένες. Δεν ισχύει μόνο αυτό που θέλουν, αλλά αυτό που μπορούν οι κυβερνήσεις να κάνουν που έχει σημασία. Στην προκειμένη περίπτωση, παρακολουθούμε την απομυθοποίηση των μύθων. Και είναι κρίμα, γιατί η λεγόμενη κυπριακή αριστερά φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων της να χάνει την ευκαιρία της. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα επακολουθήσει.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire