ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 8 avril 2011

Τουρκία: νέα παρέμβαση του στρατού στην υπόθεση Εργκένεκον

Νέα παρέμβαση του στρατού στην υπόθεση Εργκένεκον

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε η νέα σκληρή δήλωση του τουρκικού στρατού κατά του δικαστικού σώματος σχετικά με την υπόθεση Εργκένεκον. Ο στρατός απάντησε στην πρόσφατη απόφαση των δικαστών να απορρίψουν το αίτημα για αποφυλάκιση των υπόπτων με  σκληρή ανακοίνωση, γεγονός που εξόργισε το δικαστικό σώμα, το οποίο υποστηρίζει πως ο στρατός προσπαθεί να επέμβει στη δικαστική ανεξαρτησία.


Δεκάδες απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί του τουρκικού στρατού κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον που σκόπευε  να προκαλέσει χάος και να οδηγήσει σε πραξικοπηματική αλλαγή του καθεστώτος στην Τουρκία. Πρόσφατα, το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των κατηγορουμένων για αποφυλάκιση τους , με την αιτιολογία ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος με την απελευθέρωση τους να καταστρέψουν στοιχεία ή ακόμη και να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Περαιτέρω, το δικαστήριο επικαλέστηκε την εύρεση νέων στοιχείων σχετικά με την υπόθεση, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τις κατηγορίες έναντι των υπόπτων. Μέχρι τώρα, οι ύποπτοι είναι 195 και όσο συνεχίζεται η έρευνα αναμένεται να αυξηθούν. Η ποινή για συνομωσία κατά της κυβέρνησης ανέρχεται στα 20 έτη κάθειρξης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουάτ Κιλίτς , μέλος του κυβερνόντος κόμματος ΑΚΡ, η εν λόγω κίνηση του στρατού στόχευε κατ εξοχήν στο να επηρεάσει την κρίση των δικαστών. Αυτό όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό , τόνισε ο τούρκος αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριζε πως ουσιαστικά δεν υφίσταται υπόθεση Εργκένεκον και δυνητικό πραξικόπημα, αλλά πρόκειται απλά για ασκήσεις και σενάρια πολέμου που έλαβαν χώρα σε στρατιωτικά σεμινάρια, και ανέφερε πως δεν είναι κατανοητό γιατί κρατούνται ακόμη φυλακισμένα τα μέλη του στρατού ή γιατί συνεχίζονται οι συλλήψεις.

Η ανακοίνωση του στρατού δέχθηκε σκληρή κριτική από ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους στην Τουρκία, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτη τη στάση του στρατού συνολικά και θεωρούν ότι για μία κόμη φορά προσπαθεί να επέμβει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Πηγή: Ζaman(www.todayszaman.com)/www.epikaira.gr
Δημοσιεύθηκε στις 08/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire