ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 8 avril 2011

Λιβύη: Τρίτο "τυφλό" χτύπημα του ΝΑΤΟ σε αντικαθεστωτικούς

Λιβύη: Τρίτο τυφλό χτύπημα του ΝΑΤΟ σε αντικαθεστωτικούς


Μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον τανκς των εξεγερμένων της Λιβύης, το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να απολογηθεί, δια στόματος του στρατηγού  Adm Russ Harding,  ο οποίος είπε ότι η Συμμαχία δεν γνώριζε ότι οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τέτοιον οπλισμό.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, αλλά ιατρικές πηγές ανέφεραν στο BBC το θάνατο 13 ατόμων.


«Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε πολίτες, είτε τα πυρά προέρχονται από δυνάμεις του Καντάφι ή εξεγερμένους», είπε σε συνέντευξη Τύπου από τη Νάπολη. Πάντως οι αντικαθεστωτικοί αντέδρασαν με οργή στον αεροπορικό βομβαρδισμό στην ανατολική πόλη Αζνταμπίγια.

Ωστόσο οι ηγέτες τους είπαν ότι αυτό το περιστατικό δεν επηρέασε τις σχέσεις τους με το συμμαχικό συνασπισμό.

Νωρίτερα πάντως ο διοικητής των εξεργεμένων, Αμπντελφατάχ Γιουνίς είχε καλέσε το ΝΑΤΟ να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Ο Γιουνίς δήλωσε ότι η επίθεση συνέβη παρά την ενημέρωση που είχε γίνει προς το ΝΑΤΟ ότι τα τανκς προχωρούν στην πρώτη γραμμή. Από την μεριά του οργανισμού αναφέρθηκε ότι το θέμα θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ο Γιουνίς τόνισε ότι «τέτοια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν» και έκανε έκκληση για καλύτερη συνεργασία.

Πρόκειται για το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με θύματα αντικαθεστωτικούς.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Πάντως, ύστερα και από τον τελευταίο βομβαρδισμό, ενισχύθηκε το κύμα φυγής από την Αζνταμπίγια και κατευθύνονται προς τη Βεγγάζη.

Στο μεταξύ έφθασε στην πολιορκημένη πόλη Μισουράτα στη δυτική Λιβύη, πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια. Η Μισουράτα συνεχίζεται να σφυροκοπείται από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Οδικό χάρτη προτείνει η Τουρκία

Την ίδια ώρα η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία δημοκρατική μεταβατική διαδικασία που θα λαμβάνει υπ’ ‘όψιν τα νόμιμα συμφέροντα του λιβυκού λαού.

Πηγή: BBC/www.epikaira.gr
Δημοσιεύθηκε στις 08/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire