Διεθνής ομάδα επιστημόνων, στην οποία υπάρχει και ελληνική παρουσία, τροποποίησε τον γενετικό κώδικα κουνουπιών με στόχο να εξαλειφθούν τα είδη που είναι ευάλωτα στην ελονοσία και μεταδίδουν μία από τις φονικότερες παγκοσμίως ασθένειες.
Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής Φίλιππος Άρης Παπαθάνος) και του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, υπό τον καθηγητή ΑντρέαΚρισάντι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το "Science", κατάφεραν να κάνουν αρχικά τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές σε λίγα κουνούπια και, στη συνέχεια, να τα διασταυρώσουν έτσι ώστε, μέσα λίγες μόνο γενιές κουνουπιών, οι μεταλλάξεις που δεν είναι ευάλωτες στην ελονοσία, να εξαπλωθούν σε μεγάλους πληθυσμούς των εντόμων.
Η ελονοσία ή αλλιώς μαλάρια, μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών και χτυπά πάνω από 240 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από αυτούς, κυρίως παιδιά στην Αφρική.
Οι επιστήμονες ποντάρουν στο γεγονός ότι αν και υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών, μόνο λίγα το επικίνδυνο παράσιτο της ελονοσίας plasmodium falciparum. Ο πιο σημαντικός φορέας, το "Anopheles gambiae" ήταν το κουπούπι στο οποίο έγιναν τα πειράματα.
Πηγή : Έθνος, 21-4-2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire