ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 7 avril 2011

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

«Κατά λάθος» βομβαρδισμοί εξεγερμένων


Εν μέσω εκατέρωθεν καταγγελιών για βομβαρδισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το καθεστώς και από τους συμμάχους στη Λιβύη, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες κέρδισαν εκ νέου έδαφος στην προσπάθεια να ανακαταλάβουν το λιμάνι εξαγωγών πετρελαίου της Μπρέγκα.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τις εναέριες επιδρομές κατά της Λιβύης χθες, μια μέρα μετά τις επικρίσεις των εξεγερμένων για το ότι άφησε απροστάτευτους τους κατοίκους της Μιζουράτα.

Η συμμαχία απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών και δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί για να την εξασφαλίσει. Κατηγόρησε δε, τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, για να αποτρέψουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων.

Όμως ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Βεγγάζη, μετέδωσε ότι ο Αμπντέλ-Χαφίντ Γκογκά, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, επιμένει ότι το NATO μπορεί να κάνει περισσότερα.


Το ΝΑΤΟ έπληξε εξεγερμένους
Αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην ανατολική Λιβύη υποστηρίζουν ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τους πέρασαν για στρατιώτες του καθεστώτος και πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον τους.

Ιατρικές πηγές από την Ατζνταμπίγια δήλωσαν στο BBC ότι 13 αντικαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση ενάντια σε τεθωρακισμένο των εξεγερμένων.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρθηκε σε χαώδεις σκηνές στα περίχωρα της Ατζνταμπίγια, με τους αντικαθεστωτικούς να υποχωρούν μετά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Η υποχώρηση των εξεγερμένων από την Ατζνταμπίγια είχε ξεκινήσει από χθες, λόγω των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Από την πλευρά του, το καθεστώς Καντάφι κατήγγειλε πως επλήγησαν από βρετανικά αεροσκάφη, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σαρίρ, από τις σημαντικότερες της χώρας, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη και την καταστροφή ενός κεντρικού αγωγού, που συνέδεε τις δεξαμενές με ένα από τα λιμάνια της Λιβύης στη Μεσόγειο θάλασσα, από όπου και γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε τάνκερς.

«Τα βρετανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους και βόμβες κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σαρίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς φύλακες του συγκροτήματος, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι», δήλωσε από την Τρίπολη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κχαλέντ Καίμ, στους εκπροσώπους του Τύπου.


Η παραγωγή στις πετρελαιοπηγές των περιοχών της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, σταμάτησε αφότου οι πετρελαιοπηγές αυτές δέχθηκαν τις επιθέσεις των δυνάμεων της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.

Πρόκειται για τις πετρελαιοπηγές των οάσεων της Μίσλα και της Ουάχα, που σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό του Μουάμαρ Καντάφι τις δύο τελευταίες μέρες.

«Μόνον απ' αυτές τις πετρελαιοπηγές έρεε το πετρέλαιο προς το Τομπρούκ, όμως μετά τις επιθέσεις από τις δυνάμεις του Καντάφι η άντληση πετρελαίου έχει πλέον σταματήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Χαφίζ Γόγκα, μιλώντας στο Ρόιτερς.

«Ξέρει τι πρέπει να κάνει»
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στην επιστολή του Μουαμάρ Καντάφι, στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο 69χρονος συνταγματάρχης «γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι ο Καντάφι «πρέπει να πάρει μια απόφαση για την αποχώρησή του από την εξουσία και για την αναχώρησή του από τη Λιβύη».

Απαντώντας ουσιαστικά στα σημεία της επιστολής που είχε αποστείλει νωρίτερα ο Μουαμάρ Καντάφι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η κ. Κλίντον, επέμεινε στη θέση, ότι θα πρέπει το καθεστώς της Λιβύης να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ζητά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις πόλεις που έχει καταλάβει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από τον Μουάμαρ Καντάφι πράξεις και όχι λόγια, σε απάντηση του μηνύματος του Λίβυου ηγέτη μετά την απόσυρση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τη Λιβύη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια επιστολή, προφανώς δεν είναι η πρώτη», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει ενώ ταξίδευε με το προεδρικό αεσροσκάφος Air Force One, που μετέφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια, για μια σύνοδο με θέμα την οικονομία.

Χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μηνύματος, ο κ. Κάρνει υπενθύμισε ότι ο Ομπάμα έλεγε εδώ και εβδομάδες ότι μια εκεχειρία στη Λιβύη θα εξαρτηθεί από «πράξεις και όχι λόγια, αλλά και από τον τερματισμό της βίας». «Τα λόγια δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις πράξεις», τόνισε ο εκπρόσωπος, του Λευκού Οίκου.

Πηγή: REUTERS
07/04/2011 - 14:24

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire