ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 7 avril 2011

Η εμπορία προσώπων παγκόσμιο πρόβλημα

Προσοδοφόρα μορφή εγκλήματος
Η ΤΡΙΤΗ
πιο προσοδοφόρα μορφή εγκλήματος παγκοσμίως μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών είναι η εμπορία προσώπων η οποία πολύ συχνά σχετίζεται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και την εκμετάλλευση φθηνού εργατικού προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 800.000 άτομα από τρίτες χώρες ενώ ο αριθμός αυτός αγγίζει σχεδόν τα 2.5 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διαφορετικές μορφές της εμπορίας προσώπων, οι προκλήσεις και οι εξελίξεις γύρω από το εγκληματικό αυτό φαινόμενο ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία με διοργανωτές την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν από πλευράς της Κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας καθώς και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων.
Σε χαιρετισμό της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υιοθετήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα νέα οδηγία για την εμπορία προσώπων και αφορά τη νομοθεσία για καταπολέμηση της εμπορίας, της προστασίας των θυμάτων και της αποτελεσματικής καταδίκης των εμπόρων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Frank Urbancic, τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, της καταπολέμησης και της παροχής προστασίας στα θύματα καθώς και την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων, την εμπλοκή των ΜΜΕ και άλλων φορέων. Από πλευράς του, ο αναπληρωτής ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Βrian Οlley ανέφερε ότι η χώρα του αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κυκλωμάτων εμπορίας και η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος είναι η κορυφαία προτεραιότητα των βρετανικών Αρχών.
Για τη διεθνή πτυχή του σοβαρού εγκλήματος, μίλησε η αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης VitalVoicesπου εδρεύει στην Ουάσινγκτον, CindyDyer.
Την κατάσταση στις δύο κοινότητες του νησιού σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων μετέφεραν η Μine Υucel, εκ μέρους της ΜΚΟ Ρrologue Consulting Ltd και η Γιούλη Τάκη, εκ μέρους της οργάνωσης ΙndexResearch and Dialogue.
Η κ. Υucelανέφερε ότι η εμπορία προσώπων στα κατεχόμενα είναι συνυφασμένη με την πορνεία. Είπε ότι στις γυναίκες αυτές δίνονται υποσχέσεις για εξεύρεση εργασίας ως σερβιτόρες σε νυχτερινά κέντρα αλλά μόλις φτάσουν στα κατεχόμενα οι εργοδότες τις μεταφέρουν με τη βία στα νυχτερινά κέντρα και κλαμπ και τους απαγορεύουν την έξοδο.
Η κ. Τάκη σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα και στον τομέα της αναγνώρισης προσώπων ως θυμάτων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «προβληματική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είναι και μάρτυρες».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire