ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 7 avril 2011

Συνεχίζεται η αναταραχή στον αραβικό κόσμο


Φωτογραφία
 
ΣΤΗΝ Υεμένη δεν λένε να κοπάσουν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Στην πόλη Ταέζ, νότιας της πρωτεύουσας Σαναά, δεκάχες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και χθες στους δρόμους, όπου συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τριάντα τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση που δέχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έτσι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθε στους 24. Στο μεταξύ, Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε συμφωνίας που θα εγγυάται την ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Υεμένη. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παίξει έναν δυναμικότερο ρόλο αν οι Υεμενίτες θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δολοφονίες των τελευταίων εβδομάδων», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την κυβερνητική βία που ασκείται εναντίον των διαδηλωτών. «Οι Υεμενίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο Σάλεχ ότι είναι ευθύνη του να εγγυάται την ασφάλεια των Υεμενιτών που ασκούν το οικουμενικό δικαίωμα να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη, είπε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Υεμένη προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Σάλεχ.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παγιδευθεί η περιοχή του Κόλπου σε μια κλιμάκωση της έξαρσης του φανατισμού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, την Τρίτη, στο Μπαχρέιν. «Το Μπαχρέιν και οι χώρες του Κόλπου, είναι η ραχοκοκαλιά της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή και για αυτό δεν επιθυμούμε να καλλιεργείται κάθε είδους ένταση σε αυτό το γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά πολύ σημαντικό τμήμα του πλανήτη», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Στην Αίγυπτο, η επιτροπή που έχει αναλάβει να ερευνήσει τα φαινόμενα διαφθοράς υπό το καθεστώς του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε τον Γκαμάλ Μουμπάρακ, τον μικρότερο γιο του πρώην αρχηγού του κράτους, να παρουσιαστεί ενώπιόν της την ερχόμενη εβδομάδα. Η επιτροπή θα ανακρίνει τον Γκαμάλ, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο διάδοχος του πατέρα του στην προεδρία, σχετικά με μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του, σύμφωνα με τις οποίες πλούτισε παρανόμως.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire