ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 6 mai 2014

Κύπρος : Τα αστεία του Αναστασιάδη και η διαστρέβλωση της ιστορίας


 
Χασαπόπουλος Νίκος  
 Αναστασιάδης: Εχω το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ  
Η Κύπρος θέλει την Αγκυρα στην Ευρώπη, σημειώνει σε συνέντευξη του στη «Χουριέτ»
Αναστασιάδης: Εχω το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)




 Στο ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση στο κυπριακό, μίλησε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην τουρκική  εφημερίδα «Χουριέτ»: «Η ημέρα που θα κηρυχθεί επισήμως μη λύση θα είναι ημέρα πένθους, θυμού και ντροπής», είπε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Κάθε μέρα που περνά με άλυτο το κυπριακό είναι θλιβερή μέρα για τους Κυπρίους. Επειδή εδώ και 40 κάτι χρόνια εμείς οι Κύπριοι δεν καταφέραμε να πετύχουμε πολύ απλά πράγματα. Δηλαδή αναφέρομαι στην ενότητα του νησιού και των ανθρώπων, στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, στην αποδοχή των λαθών μας».

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για όλα, για τον πατέρα του Χρύσανθο που ήταν αστυνόμος στο μεικτό χωριό Σύλικος και που το 1974 έσωσε τους τουρκοκύπριους που απειλούνταν, όπως είπε, από φανατικούς ελληνοκύπριους και για το όραμά του για την Κύπρο: «Είναι το ίδιο με το όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το δικό μου όραμα είναι να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου σε μία χώρα που να μπορούν να αξιοποιήσουν την ατομικότητα και τις αρχές τους».

Αναφέρθηκε και στον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως τον είχε συναντήσει μερικές φορές στο παρελθόν. Έχει όπως είπε θετική εντύπωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, πέραν των πολιτικών διαφορών που τους χωρίζουν. Τι θα έκανε εάν τον συναντούσε και πάλι; «Θα του έλεγα ότι το κυπριακό πρέπει να λυθεί για το καλό όλων. Η λύση θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, η οποία έχει στους ώμους της ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό βάρος».

Φάνηκε αντίθετος με την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όπως είπε, τέτοιο ενδεχόμενο «δεν μας βολεύει» και πρόσθεσε: «Είμαστε μία μικρότερη χώρα, έχουμε χίλιους λόγους να θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι κοντά στην Ευρώπη. Αντίθετα, δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας».

Ζήτησε άμεση επιστροφή των Βαρωσίων και δηλώνει αποφασισμένος για τις διαπραγματεύσεις (που αρχίζουν και πάλι την Τρίτη) με τα πιο δύσκολα θέματα, δηλαδή το εδαφικό και την ασφάλεια.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire