ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 août 2014

Κύπρος - Να μην περιμένουμε τη παραμικρή βοήθεια από τους Αμερικανούς. Η μόνη "βοήθεια" που μπορούν να προσφέρουν στον κυπριακό ελληνισμό, είναι ένα νέο σχέδιο Ανάν

Δουλεύουν κανονικά την κυβέρνηση οι Αμερικανοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωστάκης Αντωνίου


Ακόμη να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι οι ΗΠΑ βολεύονται με το σημερινό στάτους κβο

Όταν βγαίνει ολόκληρο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δηλώνει ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της τουρκικής κατοχής και της κατάστασης στην Ουκρανία, τότε, ποια ελπίδα τρέφει η κυβέρνηση, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό μας, και ποια σημασία μπορεί να αποδώσει κάποιος στις δηλώσεις Μπάιντεν περί "ισχυρού στρατηγικού εταίρου", παρά μόνο ότι αποτελούν φραστικά πυροτεχνήματα προς άγραν των ψήφων της ομογένειας στις πολιτικές φιλοδοξίες του Αμερικανού αντιπροέδρου; Και ποια προοπτική παρουσιάζει η αναμονή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, παρά μόνο ότι αποτελεί άλλον ένα ευσεποθισμό της κυβερνητικής πολιτικής;


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν, δεν έχουν και δεν πρόκειται να πιέσουν ποτέ την Τουρκία, στο Κυπριακό. Είναι αφελείς, όσοι πιστεύουν ότι η χώρα που συνείργησε στη διχοτόμηση της Κύπρου, σχεδίασε το χουντικό πραξικόπημα, και ανέχεται επί 40 έτη την κατοχή ενός κράτους από τη σύμμαχο τους χώρα, θα έλθει σήμερα και θα ανατρέψει όσα σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία βαραίνει πολύ περισσότερο στη ζυγαριά των συμφερόντων τους, από τη λιλλιπούτεια και χρεοκοπημένη Κύπρο.
Ούτε ποτέ οι ΗΠΑ, ήθελαν λύση του Κυπριακού. Τους βολεύει το σημερινό στάτους κβο. Η "ειρήνη του νεκροταφείου" που εξασφαλίζει η τουρκική κατοχή της Κύπρου, είναι πιο συμφέρουσα για τον αμερικανικό παράγοντα, από την εξεύρεση μίας εκτρωματικής λύσης η οποία θα καταρρεύσει την επομένη και θα δημιουργήσει άλλη μία εστία κινδύνων στην ήδη εύφλεκτη περιοχή. Το διατύπωσα σε πολλά άρθρα μου από το 1980 και συνεχώς επιβεβαιώνομαι.
Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό, για τον απλούστατο λόγο, ότι η λύση θα ανατινάξει την ηρεμία και τη "σταθερότητα" την οποία εξασφαλίζει το σημερινό στάτους κβο. Ελέγχουν την κατάσταση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από κει και πέρα και όσο αφορά τις περιπτώσεις Κύπρου-Ουκρανίας, οι διαφορές είναι συντριπτικές εις βάρος των δυτικών και της Τουρκίας.

Η Κριμαία υπήρξε πάντα ρωσική και η Ρωσία είχε κάθε δικαίωμα να διαφυλάξει τα νώτα της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό. Τι γύρευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία; Ποια στρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά συμφέροντα είχαν, ώστε να θέσουν το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας υπό τον έλεγχο τους; Και ανέμεναν ότι η Ρωσία θα καθίσει στα αβγά της και δεν θα αντιδρούσε στα επιδρομικά τους σχέδια;

Στην Κύπρο, υπήρξε στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας με αμερικανικά όπλα. Έγινε εθνοκάθαρση, εποικισμός, σφαγή του ελληνικού πληθυσμού. Διχοτομήθηκε η χώρα, και η τουρκική κατοχή με πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ, συντηρείται και ενισχύεται εδώ και 40 χρόνια, με αμερικανικό οπλισμό. Και η Ουάσιγκτον μας παραπέμπει σε δικοινοτική διαφορά και σε διαδικασίες διακοινοτικού διαλόγου. Ω της υποκρισίας ύψος απροσμέτρητο.

Αλλά η αφέλεια και οι αμερικανικές αγκυλώσεις της σημερινής κυβέρνησης, είναι και αυτές απροσμέτρητες. Αναμένει η αφελής και μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας, ώστε να λυθεί δίκαια το Κυπριακό. Το "ανήκομεν εις την Δύση" του Γλαύκου Κληρίδη, τη δεκαετία του 1980, επιστρέφει. Οι ψευδαισθήσεις και οι ευσεβοποθισμοί συνεχίζονται. Και οι λόγοι του Μπάιντεν, οι οποίοι διαψεύδονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θωπεύουν τα αφτιά των αφελών διαχειριστών του Κυπριακού.

Υποβάλλουμε στην κυβέρνηση: Όλα τα αβγά της στο αμερικανικό καλάθι, θα σπάσουν. Να μην αναμένει την παραμικρή βοήθεια από τις ΗΠΑ. Η μόνη "βοήθεια" που μπορεί να προσφερθεί στον κυπριακό ελληνισμό, είναι ένα νέο σχέδιο Ανάν, το οποίο θα διασφαλίζει την επέκταση της αγγλοαμερικανικής πολιτικής και των συμφερόντων της στην Κύπρο, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπαγωγή της στην πλήρη κηδεμονία της Τουρκίας. Τίποτε πέραν αυτού.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Η Λίζα και ο Αλεξάντερ


Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αποστόλη Ζουπανιώτη απο τα Ηνωμένα Έθνη, η Λίζα Μπάτενχαϊμ, έκανε "θετική αποτίμηση" των μέχρι στιγμής συνομιλιών για το Κυπριακό, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είτε η κ. Λίζα παρακάθεται σε άλλες συνομιλίες, εκτός του πλανήτη γη, είτε σκοπίμως αποκρύπτει την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι οι συνομιλίες είναι κλινικά νεκρές. Ερώτηση: Γιατί ζητούσαμε αποχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ; Για να μας τοποθετήσουν άλλο Ντάουνερ στη θέση του;



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2014

1 commentaire: