Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο συνεχίζει πλέον την προέλασή του στη Συρία το
ισλαμικό κράτος, που μετά την κατάληψη της Παλμύρας ελέγχει σχεδόν το
50% του εδάφους της χώρας και ανοίγει τον δρόμο προς τη Δαμασκό.
Μαρία ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Οι μάχες που έδιναν επί μια εβδομάδα οι τζιχαντιστές με τις συριακές δυνάμεις για την Παλμύρα είχαν σημαντικό διακύβευμα: αφενός η αρχαία πόλη είναι ένα εκπληκτικό αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ισλαμικό κράτος.
Οι ανατριχιαστική καταστροφή αγαλμάτων και άλλων αρχαιοτήτων στη Χάτρα, τη Νιμρούντ και το μουσείο της Μοσούλης προκαλούν έντονη ανησυχία ότι η Παλμύρα θα έχει ανάλογη τύχη. «Θα ήταν τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα» προειδοποίησε η UNESCO και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει το ανεκτίμητο μνημείο.
Αφετέρου, όμως, η Παλμύρα έχει και τεράστια γεωπολιτική σημασία. Από το «μαργαριτάρι της ερήμου» περνούν ακόμη -όπως την εποχή των καραβανιών- οι δρόμοι για τη Χομς και την πρωτεύουσα Δαμασκό, που αποτελεί τον επόμενο στόχο των τζιχαντιστών. Η πόλη διαθέτει ακόμη ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν ακόμη τον έλεγχο και των φυλακών, όπου βασανίζονταν αντιφρονούντες.
Τη στιγμή, δε, που τα χρήματα έμοιαζαν να στερεύουν για το ισλαμικό κράτος, η κατάκτηση της ευρύτερης περιοχής της Παλμύρας τους προσφέρει μια σημαντική οικονομική ανάσα, ενώ ταυτόχρονα «στραγγαλίζει» το καθεστώς Ασαντ. Κι αυτό επειδή εκεί βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαιοπηγές, τα οποία μέχρι τώρα ήταν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Πλέον, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές ελέγχουν το ήμισυ του συριακού εδάφους και μαζί με αυτό σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας. Οι μόνες πετρελαιοπηγές που δεν έχουν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών είναι στο Σαέρ, στην επαρχία Χομς.
Νέες θηριωδίες
Κατά την προσφιλή τους πρακτική, οι μαχητές του ισλαμικού κράτους επιδόθηκαν αμέσως σε νέες θηριωδίες για να σοκάρουν τη διεθνή κοινότητα, που εξακολουθεί να παρακολουθεί άπραγη.
Τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες αποκεφαλισμών, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν ελέγχους πόρτα πόρτα στην πόλη ψάχνοντας μέλη του κυβερνητικού στρατού ή αξιωματούχους. Η κατάσταση που επικρατεί για τους αμάχους μέσα στην πόλη παραμένει θολή. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν την Παλμύρα περίπου το ένα τρίτο από τους 200.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες οι τζιχαντιστές απαγορεύουν στους πολίτες την έξοδο από την πόλη.
Στο μεταξύ, σε δύσκολη θέση βρέθηκε η Αγκυρα μετά την αποκάλυψη του Reuters ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών το 2013 και στις αρχές του 2014.
Η Αγκυρα είχε κατηγορηθεί από τον Μπασάρ αλ Ασαντ ότι έστελνε όπλα, οπότε συνέβαλε στην άνοδο του ισλαμικού κράτους στη Συρία, κάτι που όμως η Τουρκία αρνείτο κατηγορηματικά. Το Reuters, όμως, υποστηρίζει όχι έχει λάβει γνώση καταθέσεων που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της χωροφυλακής, όπου αναφέρεται ότι τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και τμήματα βλημάτων όλμου μεταφέρθηκαν με φορτηγά που συνοδεύονταν από αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT πριν από έναν και πλέον χρόνο προς τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.
Επιπλέον, περισσότεροι από 30 αξιωματικοί της χωροφυλακής που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια έρευνας της υπόθεσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως στρατιωτική κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που φέρει ημερομηνία Απριλίου του 2015. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι η προσπάθεια ελέγχου φορτηγών της ΜΙΤ, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, ήταν έργο του «παρακράτους», που υποσκάπτει την κυβέρνηση.
Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 22/05/2015
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire