ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 mai 2015

Διεθνής Οικονομία - Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα





MATTHEW A. WINKLER

Οι πάντες γνωρίζουν ότι από τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται η Αργεντινή, η Ελλάδα και η Ουκρανία. Τώρα, μία ακόμη χώρα πέφτει στο καθαρτήριο των επενδυτών. Είναι η Τουρκία. Οποία αλλαγή. Υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία είχε αυτόν τον αιώνα υψηλή ανάπτυξη και επέστρεψε, σε μεγάλο βαθμό, στην ευημερία. Οχι πια, όμως. Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία η Τουρκία υφίσταται ταυτόχρονα επιβράδυνση της ανάπτυξης, πτώση των τιμών των ομολόγων και του χρηματιστηρίου της, το νόμισμά της υποτιμάται και υπάρχει η εντύπωση ότι επιδεινώνεται η φερεγγυότητά της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τον πρόεδρο Ερντογάν. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί εφέτος κατά 13,12% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 31 νομισμάτων με τις περισσότερες συναλλαγές. Και δεν είναι μόνον αυτό.

Η μεταβλητότητα της ισοτιμίας της λίρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε το νόμισμα κινείται προς την αστάθεια ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Οι τουρκικές μετοχές καταποντίζονται την ώρα που ανεβαίνουν οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές. Από την αρχή του χρόνου οι μετοχές των 30 τουρκικών εταιρειών που βρίσκονται στον δείκτη BIST έχουν υποχωρήσει κατά 15,6%. Συγκριτικά ο δείκτης των μετοχών όλων των αναπτυσσόμενων χωρών έχει ανέβει κατά 10,9%. Οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική έχουν ενισχυθεί επίσης κατά 8,9%, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων οι τουρκικοί τίτλοι θυμίζουν περισσότερο Αργεντινή, Ελλάδα και Ουκρανία, παρά την υπόλοιπη Ευρώπη ή ακόμη και τις αναδυόμενες αγορές. Το τουρκικά ομόλογα σε λίρα έχασαν από την αρχή του έτους το 17,4% της αξίας τους. Συγκρίσιμα ομόλογα άλλων αναδυόμενων οικονομιών έχουν κερδίσει 1,4%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση των τουρκικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε δολάρια ήταν 0,45%, ενώ τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών είχαν απόδοση 3%. Πτωτική πορεία έχει και η φερεγγυότητα της Τουρκίας όπως μετριέται με βάση τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (cds). Βάσει αυτών των ασφαλίστρων, οι μόνες χώρες τις οποίες οι επενδυτές θεωρούν περισσότερο πιθανό να χρεοκοπήσουν είναι η Αργεντινή, η Ελλάδα και η Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το πιο δυσάρεστο για την Τουρκία είναι ότι έχει σταματήσει η οικονομική της ανάπτυξη. Στα τέλη του 2014 η αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 2,58%, δηλαδή στο ένα πέμπτο απ’ ό,τι ήταν το 2010.



Πηγή: Η Καθημερινή/Bloomberg
Δημοσιεύτηκε στις 03/05/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire