ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 26 mai 2015

Υγεία - Πως θα αντιμετωπίσετε την συναισθηματική υπερφαγία






Σύμφωνα με τους ειδικούς η συναισθηματική υπερφαγία είναι ένας εθισμός. Κάποιοι ψυχολογικοί λόγοι, η κατάθλιψη, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ένα πρόβλημα που μας απασχολεί μπορεί να μας οδηγήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή και ένα πιο σύντομο να λειτουργούμε παρορμητικά αναφορικά με τη διατροφή μας.
Ενώ αντιλαμβανόμαστε την πείνα σταδιακά, η συναισθηματική υπερφαγία λειτουργεί απότομα. Η έντονη επιθυμία για ένα φαγητό πλούσιο σε λιπαρά, η ακατάπαυστη κατανάλωση φαγητού σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες συνδέεται με άσχημα συναισθήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά δυστυχώς δεν το καταφέρνουμε. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η συναισθηματική υπερφαγία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια ειδικού που θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την πηγή του προβλήματος, υπάρχουν και κάποιοι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ώστε να μην καταλήξουμε με πολλά περιττά κιλά.
1.Να έχετε τον έλεγχο: Όταν αισθάνεστε ότι δεν ελέγχετε τι και πότε τρώτε, να θυμάστε ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο και την δύναμη να το σταματήσετε. Αν αναγνωρίσετε ότι η διατροφή σας εξαρτάται μόνο από εσάς κι όχι από ένα παρορμητικό συναίσθημα, τότε θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα.
2.Προσοχή στα σνακ! Τις περιόδους που έχετε πολύ άγχος ή σας απασχολεί ένα πρόβλημα, ίσως να τρώτε ανεξέλεγκτα μπροστά στην τηλεόραση ή την ώρα που δουλεύετε. Προσπαθήστε να έχετε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 3 γεύματα και 2 σνακ και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από αυτό.
3.Σημειώστε τι τρώτε: Εάν φτιάξετε ένα ημερολόγιο όπου καταγράφετε ό,τι τρώτε καθημερινά, ίσως μπορέσετε να ελέγξετε περισσότερο τη διατροφή σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε εάν τρώτε πολύ ή εάν ακολουθείτε μια δίαιτα που δεν σας ταιριάζει.
4.Κάντε υγιεινές επιλογές: Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε, τότε κάντε πιο υγιεινές επιλογές. Απομακρύνετε από την κουζίνα σας οτιδήποτε λιπαρό και παχυντικό και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά για τις στιγμές που έχετε έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό!
5. Μάθετε το σώμα σας: Πότε πεινάτε πραγματικά; Εάν μάθετε να αναγνωρίζετε την βιολογική πείνα από την συναισθηματική, τότε θα μπορέσετε να κάνετε πιο σωστές διατροφικές επιλογές. Εάν πεινάτε μισή ώρα μετά το φαγητό ίσως απλά αναζητάτε να καλύψετε κάποιο συναισθηματικό κενό, αλλά εάν έχετε παραλείψει κάποιο γεύμα χωρίς να το καταλάβετε τότε ένα υγιεινό σνακ θα ικανοποιήσει την πείνα που νιώθετε.



Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire