Δραματικούς τόνους υιοθέτησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου έναντι της προοπτικής αίσιας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, διαμηνύοντας ότι, με τον τρόπο που εξελίσσονται οι συνομιλίες με τους εταίρους και δανειστές, «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη «αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». Το σχετικό σχόλιο από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι.
Αιφνιδίασε, μάλιστα, καθώς από το πρωί χθες η εικόνα που μετέδιδαν διεθνή μέσα ενημέρωσης από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης ήταν ότι καταγράφεται τις τελευταίες ώρες αξιόλογη πρόοδος, η οποία δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση να δοθεί το συγκεκριμένο σχόλιο στη δημοσιότητα δεν ήταν εν γνώσει κορυφαίων υπουργών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.
Ουσιαστικά, με τη χθεσινή κίνησή του το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να καταγγείλει την τακτική που ακολουθούν ΔΝΤ και Κομισιόν στη διαπραγμάτευση, με την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρείται να εγκλωβισθεί η κυβέρνηση σε ένα αδιέξοδο και να κληθεί να υποχωρήσει σε όλα τα θέματα που παγίως βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του διαπιστώνουν ότι είναι διαφορετικές οι «κόκκινες» γραμμές που καθένας από τους συνομιλητές της κυβέρνησης θέτει, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται ανυποχώρητο στις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ δείχνει να μην επιμένει στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη στο πρωτογενές πλεόνασμα και με πιο χαλαρή στάση στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Ετσι, η κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης βρίσκεται αντιμέτωπη με «κόκκινες» γραμμές σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική, στη βάση του να υποχωρήσει σε κάτι για να πάρει κάτι άλλο ως αντάλλαγμα, αφού αυτό στο οποίο ο ένας συνομιλητής υποχωρεί, προκύπτει ως απαίτηση από τον άλλο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, που η κυβέρνηση δημοσιοποιούσε αυτό που στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού περιέγραφε ως «μπάχαλο που ανακύπτει από τις σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν», από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν θετικό κλίμα αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, προσθέτοντας ότι στις εκεί διαπραγματεύσεις δείχνει να έχει αναγνωρισθεί η διάθεση της Αθήνας να υιοθετήσει ευέλικτη στρατηγική και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της, ώστε να επιτύχει συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν ότι στην τελική ευθεία για μια συμφωνία είναι οι αντιφάσεις των εταίρων που προκαλούν εμπλοκή, καθώς με το να εμφανίζονται ανυποχώρητοι καθένας στα δικά του θέματα και συνδυαστικά σε όλα, εξανεμίζουν τις όποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά. Ετσι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε χθες ότι η απόφαση του Μαξίμου να δημοσιοποιήσει την εκτίμηση ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αποτελεί και ένα μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι «δεν είμαστε δεδομένοι και υπό καθεστώς παράδοσης».
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 06/05/2015
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire