ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 30 mai 2015

Κύπρος - Η μάστιγα της διαφθοράς

Πέτρος Καράς

Ήταν μια πολύ διαφορετική συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου, τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Οι δικαστές προσέρχονται πρώτη φορά χωρίς τήβεννο, δεν ανεβαίνουν στην έδρα αλλά κάθονται σε γραφεία που έχουν τοποθετηθεί στη μεγάλη αίθουσα. Είναι όλοι οι ανώτατοι δικαστές της χώρας αλλά συνεδριάζουν ως Συμβούλιο, για μια δυσάρεστη υπόθεση.
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου είναι κατηγορούμενος για παράνομες-ανάρμοστες σχέσεις με επιχειρήσεις και ιδιώτες και δικάζεται με αίτημα την αποπομπή του από τη θέση αυτή, τη δεύτερη στην ιεραρχία της κυπριακής Δικαιοσύνης. Και δεν είναι μόνον αυτό! Ο ίδιος, θα δικαστεί στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας κατηγορούμενος με ατιμωτικά αδικήματα όπως δωροληψία και δωροδοκία καθώς και δεκασμός.

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα, μια ανοικτή κοινωνία όπου δεν υπάρχουν μυστικά αφού όλα είναι αντικείμενο συζήτησης ή και κουτσομπολιού. Στον ακόμα στενότερο, όμως, πυρήνα της ελίτ που αποτελείται από επιχειρηματίες, δικηγόρους και πολιτικούς τα μυστικά είναι ανύπαρκτα. Απλά καλύπτονται από πέπλο σιωπής που κρύβει ανάρμοστες σχέσεις και πολύ χρήμα. Συνήθως «μαύρο», συχνά από ρώσους, ουκρανούς, γεωργιανούς ολιγάρχες που προσπαθούν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους από φορολογικές Αρχές και κυβερνήσεις, πρώτα από όλα από την κυβέρνηση της Ρωσίας…
Κεντρικό πρόσωπο στο δικαστικό σκάνδαλο της Κύπρου είναι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δικηγόρος και βουλευτής ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ως προϊστάμενό του, στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ο πρόεδρος διόρισε έναν πρώην δικαστή, τον Κώστα Κληρίδη. Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος ορίζει τους επικεφαλής της Εισαγγελίας.
Βέβαια ο διορισμός του Ρ. Ερωτοκρίτου έχει πολιτικό παρασκήνιο. Ήταν ένας (θορυβώδης) βουλευτής ενός μικρού κόμματος, συντηρητικών απόψεων, το οποίο ο Αναστασιάδης ενσωματώνει στην κυβερνητικό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του. Ο διορισμός στην Εισαγγελία ήταν το αντάλλαγμα…
Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την αποπομπή του, επειδή κατηγορείται ότι διατήρησε το δικαστικό γραφείο του και μετά τον διορισμό και εξυπηρετούσε, μέσω της Εισαγγελίας, πελάτες του! Ορισμένοι από αυτούς είχαν μεγάλες οφειλές ΦΠΑ και ο Ερωτοκρίτου ως ανώτατος Εισαγγελέας κατηγορείται ότι τους απάλλασσε από την ποινική δίωξη που προβλέπεται και την οποία υφίσταντο όσοι είχαν την ατυχία να μην απευθυνθούν στο σωστό δικηγορικό γραφείο…
Μια άλλη υπόθεση που άρχισε από την Τρίτη 26 Μαΐου να εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο είναι πιο εντυπωσιακή.
Μαζί με τον Ρ. Ερωτοκρίτου είναι κατηγορούμενοι ο συνεργάτης του δικηγόρος Ανδρέας Κυπρίζογλου, το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους και ο δικηγόρος Παναγιώτης Νεοκλέους. Κατηγορούνται για πολλά αδικήματα που επισύρουν ποινές κάθειρξης περίπου δέκα ετών.
Η εικόνα είναι εφιαλτική και θυμίζει ταινία μυστηρίου. Κύπριοι μεγαλοδικηγόροι που εξυπηρετούν ρώσους ολιγάρχες. Λογαριασμοί offshore εταιρειών, μέσω των οποίων διακινούνται ή κρύβονται εκατοντάδες εκατομμύρια. Πολιτικοί που είτε οι ίδιοι, είτε στενοί συγγενείς τους συνδέονται με το διεθνές κύκλωμα του μαύρου χρήματος. Σ’ αυτό το αταίριαστο» κύκλωμα της αδιαφάνειας, φαίνεται ότι έχει εμπλακεί το δικαστικό σύστημα της Κύπρου.
Δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο δικηγόρος Ανδρέας Νεοκλέους. Στη Ελλάδα έγινε γνωστός επειδή εκτός των άλλων, είναι δικηγόρος του ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόγιεφ που αγόρασε τον Σκορπιό.
Ο Ανδρέας Νεοκλέους και ο γιος του Παναγιώτης εκπροσωπούν επίσης τον ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ζαχάροφ ο οποίος έκρυβε στην Κύπρο επτακόσια εκατομμύρια δολάρια στην offshore εταιρεία Providencia. Πέθανε σχετικά νέος - απόδειξη ότι τα λεφτά δεν είναι το παν. Ωστόσο τα (μεγάλα, από την πρώτη σύζυγο) παιδιά του και τα αδέλφια του Αλεξάντερ και Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ κατηγορούν τον δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους ότι τους «έκλεψε» την εταιρεία για να ευνοήσει τη νεότερη σύζυγο και χήρα του εκλιπόντος η οποία μαζί με την κόρη της Αναστασία, διεκδικεί σημαντικό μέρος της περιουσίας.
Ο Ανδρέας Νεοκλέους δεν είναι ένας… τυχαίος δικηγόρος! Το 1957, μαθητής ακόμα, εντάσσεται στον ΕΟΚΑ και συλλαμβάνεται από τους Άγγλους που τον καταδικάζουν σε θάνατο. Ευτυχώς, σε λίγους μήνες αφήνεται ελεύθερος και στη συνέχεια σπουδάζει με κρατική υποτροφία στη Νομική Αθηνών. Το 1967 επανεμφανίζεται στην Κύπρο, ως μέλος της χουντικής ΕΟΚΑ Β΄ και σε ηλικία 29 ετών, γίνεται υπουργός του Σαμψών. Μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου δεν διώκεται όπως ο αρχηγός του, και είναι πλέον ανερχόμενος δικηγόρος από τους τακτικούς επισκέπτες της αμερικανικής πρεσβείας…
Το ρουσφέτι που έκανε ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα για να εξυπηρετήσει τον Ανδρέα Νεοκλέους ήταν ότι άσκησε δίωξη εναντίον των αδελφών Ζαχάροφ, όπως ζητούσε ο Νεοκλέους για να τους πλήξει. Κι αυτό παρότι οι αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με την ίδια υπόθεση αλλά και ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας είχαν αρνηθεί να ικανοποιήσουν τα αίτημα του Νεοκλέους. Είχαν υποστηρίξει ότι στην πολύπλοκη αυτή υπόθεση δεν ήταν δίκαιο να επέμβουν με τον τρόπο αυτό, προδικάζοντας ουσιαστικά το τέλος μιας διαμάχης κληρονόμων.
Αντίθετα, ο Ερωτοκρίτου ήθελε να εξυπηρετήσει τον Νεοκλέους και πίεζε τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις αλλά και σε καταθέσεις του αποκάλυψε: «Με πήρε μερικές φορές τηλέφωνο (ο Ερωτοκρίτου). Αρχικά μού ζήτησε τον φάκελο και μετά έδινε οδηγίες, και μετά με ρωτούσε πού βρίσκεται το θέμα. Σχεδόν πέντε χρόνια που διατέλεσα αρχηγός της αστυνομίας δεν μου έχει ξανατύχει, και μου φάνηκε περίεργο». Όταν ασκήθηκε δίωξη στους δύο κληρονόμους, ο δικηγόρος τους διαμαρτυρήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη κι αυτός ακύρωσε την απόφαση του Βοηθού.
Το καταπληκτικό είναι ότι ο Νεοκλέους φέρεται να δωροδόκησε τον Ερωτοκρίτου όχι με δικά του κεφάλαια, ούτε του πελάτη του αλλά με κρατικά χρήματα – Ιδού πώς:
Ο Ερωτοκρίτου διεκδικούσε από την κρατική πλέον Λαϊκή τράπεζα 600.000 ευρώ επειδή θεωρούσε ότι αδικήθηκε από τον τρόπο που έγινε το κούρεμα καταθέσεων. Ο Νεοκλέους ήταν δικηγόρος της Λαϊκής Τράπεζας, «ξέχασε» να πάει στη δίκη και την υπόθεση κερδίζει ο παριστάμενος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ως ιδιώτης!
Όταν έγινε γνωστή η υπόθεση αλλά και η απουσία του Νεοκλέους από το δικαστήριο, ανατέθηκε σε πρώην δικαστικό να εξετάσει το θέμα. Αυτός κατέληξε στο, μάλλον προφανές, συμπέρασμα ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δωροδοκήθηκε από τον Νεοκλέους. Ο γενικός εισαγγελέας Κ. Κληρίδης ανακοινώνει ότι ο Βοηθός του θα διωχθεί ποινικά. Ο κατηγορούμενος τότε «καρφώνει» τον Γενικό Εισαγγελέα ότι αυτός ακύρωσε την ποινική δίωξη των αδελφών Ζαχάροφ επειδή είχε περίεργες σχέσεις με τον δικηγόρο τους Πάμπο Ιωαννίδη και ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Γενικού Εισαγγελέα! Ποιος είναι ο Π. Ιωαννίδης; Συνεργάτης του Τάσου Παπαδόπουλου όταν γινόταν, στην Κύπρο, το ξέπλυμα χρημάτων του Μιλόσεβιτς.
Μύλος! Ίσως έχουν δίκιο όλοι για όσα καταγγέλλουν, για τους άλλους…
*Ο Πέτρος Καράς είναι δημοσιογράφος 


Πηγή: www.protagon.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/05/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire