ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 7 février 2016

Κύπρος - Λάρνακα - Ξεκινά η κατασκευή κυματοθραυστών στα Περβόλια


Αρχή με τους πρώτους έξι,θα προστεθούν άλλοι εννιά







Πάμπος Βάσιλας

Θέμα ημερών θεωρείται η απεμπλοκή των διαδικασιών προσφοροδότησης του έργου της κατασκευής έξι κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο των Περβολιών.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Κλείτος Κωνσταντίνου, το από το 2014 εξαγγελθέν έργο έπρεπε κανονικά ήδη να βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση μετά από προσφυγές προσφοροδοτών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Διαδικασία που πλέον βρίσκεται στο τέλος της και, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να αρχίσει ο προγραμματισμός της κατασκευής.


Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η κατασκευή των έξι κυματοθραυστών θα στοιχίσει γύρω στα €3 εκατ., με την κοινότητα Περβολιών να καταβάλλει το 20%-25% της συνολικής δαπάνης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι έξι κυματοθραύστες αποτελούν την πρώτη φάση του έργου, αφού σύμφωνα με τη μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της κοινότητας, για την ανακοπή της διάβρωσης των παραλιών του χωριού θα απαιτηθούν άλλοι εννέα, με το έργο να εκτείνεται στην τελική του μορφή από τον φάρο των Περβολιών μέχρι τα όρια της παραλίας Κιβισιλίου.

Ο κοινοτάρχης Περβολιών τόνισε επίσης ότι την ώρα που ακόμη δεν έχει αρχίσει η πρώτη φάση του έργου, επείγει η μελέτη και ο προγραμματισμός του κράτους για την εκτέλεση και της δεύτερης φάσης, αφού η διάβρωση των παραλιών της κοινότητας έχει προχωρήσει δραματικά και δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση. Το πρόβλημα, συνέχισε, εντοπίστηκε από το 1995 και έκτοτε υπάρχουν σημεία στις παραλίες που έφτασε μέχρι και τα 35 μέτρα γης που χάθηκαν μέσα στη θάλασσα. Και αυτό, κατέληξε, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κοινότητας με επιχωματώσεις και άλλα μέτρα, να επιβραδύνει την καταστροφική επέλαση της θάλασσας.

Η μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου, είναι έτοιμη από το 1998 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ η κατάσταση στις παραλίες της κοινότητας χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών Χριστόφορο Παντελή, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς το έργο δημιουργίας παραλιακού πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στην περιοχή της παραλίας του Φάρου Περβολιών, η πρώτη φάση των οποίων αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του Ιουλίου 2016.

Το έργο τελεί υπό την επίβλεψη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το έργο θα ανεβάσει σημαντικά την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή Περβολιών, τόνισε ο γραμματέας της κοινότητας.

Σημείωσε ακόμη ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται προ των πυλών η αποπεράτωση ενός υπερπολυτελούς οικισμού πανάκριβων επαύλεων, που θα προσδώσει άλλη αξία στην περιοχή και έχει ελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων για ανάλογου επιπέδου επενδύσεις.

Όσο αφορά το έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, σημαντικό είναι επίσης ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κοινότητα, μελετούν ήδη στα χαρτιά τη δεύτερη φάση του έργου, η οποία φαίνεται πως δεν θα καθυστερήσει πολύ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Ακόμη ένα σημαντικό έργο υποδομής, το μοναδικό σε αυτή τη γεωγραφική ζώνη της Κύπρου, αποκτούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου τα Περβόλια. Πρόκειται για Θεατρικό Μέγαρο, χωρητικότητας 340 θεατών, με μεγάλη σκηνή και εξώστη. Για το έργο έχουν συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, αναμένεται να αξιοποιηθεί τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και είναι κάτι που όντως έλειπε και χρειαζόταν σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή του νησιού. Για το έργο αυτό έχει συνεισφέρει επίσης και η κοινότητα Περβολιών. Το συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.



Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire