ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 16 février 2016

Νόαμ Τσόμσκι : Mία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης στην Αμερική

Νόαμ Τσόμσκι: «Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο»

Φεστιβάλ CineDoc


Γιώργος Ρούσσος
O Νόαμ Τσόμσκι, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και ενεργούς διανοούμενους της εποχής μας. Στο ντοκιμαντέρ «Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο», μας δίνει μία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης στην Αμερική. Η ταινία θα προβληθεί από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και σύντομα θα ανακοινωθεί σχετικός διαγωνισμός με δωρεάν προσκλήσεις.
O Νόαμ Τσόμσκι, μας δίνει μία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης. Μέσα από τον λόγο του, αναδεικνύει δέκα κομβικά σημεία που συνέβαλλαν στην κατάλυση του κράτους κοινωνικής ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Γλωσσολόγος, φιλόσοφος, γνωστικός επιστήμων, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής, καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας, ο Νόαμ Τσόμσκι, συμμετέχει στη παγκόσμια δράση για παραπάνω από έξι δεκαετίες.

Αν και η ανάλυση του Τσόμσκι αφορά στα τεκταινόμενα κυρίως της αμερικανικής πολιτικής  ιστορίας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ταυτίσουμε τακτικές που εφαρμόζονται κατά κράτος και στην Ευρώπη των πολυεθνικών lobbies.
Συγκρίνοντας την κρίση του 30’ με τη σημερινή, ο Τσόμσκι καταλήγει στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Αιτία, η δυσθεόρατη συνάθροιση πλούτου σ' ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, του γενικού πληθυσμού της γης.

Δραστηριότατος ακτιβιστής, ο ίδιος ακόμα και στην ηλικία των 88 ετών, βρίσκει την μόνη ελπίδα για το μέλλον στις «αναρίθμητες μικρές δράσεις των ανώνυμων ανθρώπων που αποτελούν το ακτιβιστικό πλήθος».
Διαβάστε επίσης:
Νόαμ Τσόμσκι: Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης
Νόαμ Τσόμσκι: Οι σαδιστές ευρωκράτες βασανίζουν την Ελλάδα


Το ντομιμαντέρ «Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο», σε σκηνοθεσία των Peter Hutchison, Kelly Nyks, Jared Scott, για τον Νόαμ Τσόμσκι, θα προβληθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 20:00. Στην Αθήνα η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές».
Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Νίκο Λέανδρο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Δάνη Κουμασίδη, διδάκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέα. Ενώ θα κληρωθούν βιβλία του Τσόμσκι από τις εκδόσεις Άγρα και Κέδρος.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Θεσσαλονίκη (ειδική τιμή): 5 ευρώ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire