ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 7 février 2016

Διεθνής Οικονομία - Η Ασία ξεπέρασε ΗΠΑ και Ευρώπη για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης



Η Ασία το 2015 αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), προσελκύοντας το 35% της συνολικής εγχώριας δαπάνης για έρευνα από εγχώριες και από ξένες εταιρείες. Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ασία μπροστά από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με την τελευταία να βυθίζεται στην τρίτη θέση σε μια πλήρη αντιστροφή θέσεων σε σχέση με το 2007, οπότε η Ευρώπη κατείχε τα πρωτεία. Αυτά είναι κάποια από τα ευρήματα της έκθεσης «2015 Global Innovation 1000» της Strategy, του κλάδου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής της PwC.

Η ανάπτυξη της Ασίας στηρίχθηκε κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 79% και 116% αντίστοιχα, μεταξύ 2007 και 2015, με όλο και περισσότερες δραστηριότητες Ε&Α να μεταφέρονται σε αυτές τις χώρες κυρίως από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ειδικά η Κίνα έχει μετατραπεί στον δημοφιλέστερο προορισμό, με το 71% των επαγγελματιών Ε&Α που απάντησαν στην έρευνα να αναφέρουν ως σημαντικότερο λόγο μεταφοράς των δραστηριοτήτων Ε&Α στην Κίνα την εγγύτητα σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές. Αλλα οφέλη που αναφέρουν σε σχέση με τη μεταφορά των δραστηριοτήτων Ε&Α στην Κίνα είναι «εγγύτητα σε σημαντικές κατασκευαστικές μονάδες», «εγγύτητα σε βασικούς προμηθευτές» και «χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης».

Πτώση σε Γερμανία, Γαλλία

Στην Ευρώπη, οι εταιρικές δαπάνες για Ε&Α σημειώνουν πτώση με κύριους υπαίτιους τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση της Ευρώπης στην τρίτη θέση όσον αφορά την εταιρική δαπάνη για Ε&Α οφείλεται στη χαμηλή ανάπτυξη της εγχώριας και εισαγόμενης Ε&Α σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της εξαγόμενης Ε&Α – ιδιαίτερα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Συγκριτικά, στην Ευρώπη η αύξηση της δαπάνης για εγχώρια Ε&Α αυξήθηκε κατά μόλις 2% μεταξύ 2007 και 2015 σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, που σημείωσαν αύξηση 60% και 40% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι δραστηριότητες Ε&Α που διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ακριβές υπεράκτιες χώρες στη Βόρεια Αμερική και την Ασία έχουν αυξηθεί, δείχνοντας προτίμηση στις δύο αυτές περιοχές έναντι των κοντινών χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία, μεταξύ 2007 και 2015, η εγχώρια Ε&Α μειώθηκε κατά 20%, η εισαγόμενη Ε&Α μειώθηκε κατά 21% και η εξαγόμενη Ε&Α αυξήθηκε κατά 46%. Επιπλέον, στη Γερμανία μεταξύ 2007 και 2015 η εγχώρια Ε&Α αυξήθηκε κατά 48%, η εισαγόμενη Ε&Α μειώθηκε κατά 7% και η εξαγόμενη Ε&Α αυξήθηκε κατά 76%.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 06/02/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire