ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 février 2016

Υγεία - Κάθε παρατεταμένη στάση του σώματος η οποία εμπεριέχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι επιβλαβής για την υγεία, είτε γίνεται σε όρθια είτε σε καθιστή θέση



Η απενοχοποίηση της καρέκλας


 
 Μελίσσα Στοΐλη 
Σήκω-κάτσε, σήκω-κάτσε, ήταν οι επιταγές των γιατρών μέχρι πρόσφατα. Αλλοι μάς προειδοποιούσαν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να μας σκοτώσει, άλλοι ότι η ορθοστασία δημιουργεί προβλήματα υγείας. Εν τέλει, βρέθηκε μια βολική λύση για όλους, η οποία μάλιστα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Εξετερ στη Βρετανία ανακοίνωσαν πως η ορθοστασία και η καθιστική ζωή είναι εξίσου ωφέλιµες για την υγεία όταν δεν µένει κανείς ακίνητος, αλλά κινείται διαρκώς.
Οι ερευνητές, που δηµοσίευσαν τη µελέτη τους στη «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδηµιολογίας» (IJE), παρακολούθησαν τους 5.132 εθελοντές τους, ηλικίας 35 έως 55 ετών, επί 16 χρόνια, ζητώντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήµατα να απαντούν σε ερωτηµατολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους. Οι πληροφορίες που συνέλεγαν οι επιστήµονες αφορούσαν κυρίως το πόσες ώρες περνούσαν οι εθελοντές σε καθιστή θέση, αν κάθονταν εν ώρα εργασίας ή ψυχαγωγίας και πόση ώρα διέθεταν καθηµερινά σε φυσικές δραστηριότητες όπως το περπάτηµα.

Οταν ολοκληρώθηκε η µελέτη, 450 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια. Οι επιστήµονες, αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικο-οικονοµική τους κατάσταση και την κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι η διάρκεια της ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής δεν σχετιζόταν µε τις πιθανότητες θανάτου. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η κινητικότητά τους ενόσω ήταν καθιστοί ή όρθιοι, µε τους πιο ακίνητους εθελοντές να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Το πρόβληµα, λοιπόν, δεν είναι η καθιστική ζωή αυτή καθαυτή, αλλά η απουσία κίνησης. Κάθε παρατεταµένη στάση του σώµατος που εµπεριέχει χαµηλή κατανάλωση ενέργειας είναι επιβλαβής για την υγεία, είτε γίνεται σε όρθια είτε σε καθιστή θέση. Οι επιστήµονες προτείνουν να έχουµε όσο µπορούµε περισσότερη φυσική δραστηριότητα και αν είµαστε αναγκασµένοι να δουλεύουµε καθιστοί για πολλές ώρες να δραστηριοποιούµαστε κινώντας τα χέρια, τα πόδια ή και ολόκληρο το σώµα µας όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Νοσταλγικές βραδιές

Ερευνα επιστηµόνων από το Πανεπιστήµιο του Σαουθάµπτον της Βρετανίας έδειξε ότι η γλυκιά νοσταλγία δεν καταπολεµά µόνο τη µοναξιά και τα αρνητικά συναισθήµατα, αλλά επιπλέον δηµιουργεί το αίσθηµα της θερµότητας στο σώµα. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, όσοι ζουν σε κρύες χώρες νιώθουν µεγαλύτερη νοσταλγία, επειδή το συναίσθηµα αυτό νιώθουν ότι τους ζεσταίνει.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 17/02/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire