ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 5 juillet 2016

Επιστήμη - Σημαντική η συμμετοχή των καθηγητών του ΕΚΠΑ στην επιστημονική βιβλιογραφία




Σημαντική, τόσο σε αριθμό όσο και σε εύρος επίδρασης, είναι η συμμετοχή των καθηγητών και ερευνητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στους επιστήμονες με μεγάλη επιρροή στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Στο βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιου τυ Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη με τον τίτλο «Tractatus για την έκτη φήμη» των εκδόσεων «Κάκτος» παρουσιάζεται σε μορφή πίνακα, κατάλογος 714 Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι ασκούν σημαντική επιρροή στην επιστημονική σκέψη μέσα από τον όγκο και την ποιότητα του συγγραφικού και ερευνητικού τους έργου.

Μεταξύ των 714 επιστημόνων βρίσκονται και 26 Καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι μόνο ένας στους επτά (14%) από τους 714 έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες. Συνεπώς 103 επιστήμονες από τον συγκεκριμένο πίνακα ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το 25% περίπου εξ αυτών ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΠΑ. Τα δεδομένα του καταλόγου έχουν συλλεχθεί και ενημερωθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2016 και στηρίζονται στη βάση Google Scholar ως προς τον αριθμό αναφορών, καθώς η βάση αυτή έχει την καλύτερη κάλυψη των περισσότερων γνωστικών περιοχών.
Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης σε πρόσφατη διάλεξή του με θέμα «Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων - μια μετα-ανάλυση», στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς που έχουν κάνει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση. Τα ελληνικά ονόματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου (δηλαδή 200 χιλιάδες), ενώ μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%.

Αλφαβητική παράθεση των ονομάτων των μελών του ΕΚΠΑ που βρίσκονται στον εν λόγω κατάλογο μαζί με το γνωστικό τους αντικείμενο και τον τόπο εργασίας τους.



Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire