ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 17 juillet 2016

Κίνα - Σχέδιο για πλωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Νότια Σινική Θάλασσα






Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει την καθέλκυση μιας σειράς offshore πλατφορμών – σταθμών πυρηνικής ενέργειας, με στόχο την «προώθηση της ανάπτυξης» στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά από απόφαση διεθνούς δικαστηρίου πως το Πεκίνο δεν έχει ιστορικές αξιώσεις στα ύδατα της θάλασσας.
Απέναντι στην Κίνα στο συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν, και οποιαδήποτε πιθανή κίνηση του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκευή τέτοιων αντιδραστήρων αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το China Securities Journal, 20 υπεράκτιες πυρηνικές πλατφόρμες θα μπορούσαν δυνάμει να κατασκευαστούν στην περιοχή, καθώς η Κίνα επιδιώκει την «επιτάχυνση της εμπορικής ανάπτυξης» της Νότιας Σινικής Θάλασσας. «Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός αντιδραστήρας θα συναρμολογηθεί από θυγατρική της CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation), την Bohai Heavy Industry, και η εταιρεία θα μπορούσε να κατασκευάσει 20 τέτοιους αντιδραστήρες στο μέλλον, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τέτοιου είδους πλατφόρμες θα μπορούσαν να παρέχουν ενέργεια και ύδρευση με γλυκό νερό στα νησιά Νάνσα (τα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι), σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε δημοσίευση στα social media από την Εθνική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, η οποία έχει διαγραφεί. Ωστόσο, οι Global Times (ευρείας κυκλοφορίας tabloid που κυκλοφορεί από την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος) είχε κάνει λόγο για παρόμοια σχέδια τον Απρίλιο, αναφέροντας πως πλατφόρμες τέτοιου είδους θα μπορούσαν να πλεύσουν στους προορισμούς τους, για να παρέχουν σταθερή παροχή ενέργειας.
Ειδικός στο αντικείμενο που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται για μια αντίδραση στην εξέλιξη με την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει μόνο μικρή πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν γνώριζε κάτι για τέτοιου είδους σχέδια.



Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire