ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 9 juillet 2016

Πορτογαλία - Διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις του Σόιμπλε περί νέου μνημονίου


Εκνευρισμός στη Λισαβόνα για τις απειλές Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  
AP Photo/Czarek Sokolowski

Έντονα αντέδρασε η Πορτογαλία τον περασμένο μήνα στις δηλώσεις – απειλές του Βόλφανγκ Σόιμπλε περί ενός ενδεχόμενου νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Λισαβόνας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Γαλλικού πρακτορείου.
Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως δεν εξετάζει η χώρα να πάρει κανένα νέο μνημόνιο, ενώ στις 30 Ιουνίου κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Γερμανός πρεσβευτής, Ούλριχ Μπράντεμπουργκ, είχε ξεκαθαρίσει το θέμα και είχε δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο Σόιμπλε, όπως γνωστοποίησε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή.
«Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.
Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο είχε προειδοποιήσει ότι «η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας».
Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον Σόιμπλε.
«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», περιορίστηκε να αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Έκτοτε τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γερμανία κατέβαλαν προσπάθειες να αποδραματοποιήσουν το διπλωματικό μίνι-επεισόδιο.

Σίγουρη η Ισπανία ότι θα αποφύγει το πρόστιμο

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν την απόφαση που υιοθέτησαν χθες οι Βρυξέλλες για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Υπακούοντας στις διαταγές του Βερολίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε συστάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών για την κατάσταση των δημοσίων ελλειμμάτων των χωρών της Ιβηρικής.
Ωστόσο, η Ισπανία είναι βέβαιη ότι θα αποφύγει το χρηματικό πρόστιμο, που σχεδιάζει η Κομισιόν να επιβάλει επειδή η Μαδρίτη δεν έλαβε μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σήμερα η Ισπανίδα αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η κύρωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε πρόστιμο για την Ισπανία».Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire