Θερμό καλοκαίρι ενδεχομένως και στον υπόλοιπο κόσμο προοιωνίζονται τα πρώτα επεισόδια της μετά Brexit εποχής. Στη Βρετανία, τρία ακόμη βρετανικά κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα ανέστειλαν χθες τη λειτουργία τους, ενώ η στερλίνα βούτηξε κάτω από το 1,28 δολάριο, σε ένα ακόμη νέο χαμηλό 31 ετών.
Μετά τη Standard Life την περασμένη Δευτέρα και τις Aviva και M&G προχθές, χθες και οι Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle και Canada Life ανέστειλαν τη συναλλαγή αμοιβαίων κεφαλαίων τους που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα της Βρετανίας, μπλοκάροντας έτσι τις αποσύρσεις κεφαλαίων από αυτά.
Συνολικά, περισσότερο από το 50% του ύψους 25 δισ. λιρών βρετανικού τομέα επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα έχει παγώσει αυτήν την εβδομάδα.
Το πιο πιθανό είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα παραμείνουν κλειδωμένα επί μήνες, μέχρις ότου δηλαδή οι διαχειριστές τους αρχίσουν να μαζεύουν ρευστό προκειμένου να καλύψουν τις ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές.
Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να πωληθούν ακίνητα, κάτι που παίρνει καιρό και είναι αμφίβολο εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αρκετά νοτιότερα, στη γειτονική Ιταλία, που ο τραπεζικός τομέας της χτυπιέται άγρια τους τελευταίους μήνες, απαγορεύτηκε το short selling του τίτλου της Banca Monte dei Paschi di Siena. Στις δύο πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας ο τίτλος της ιταλικής τράπεζας υποχώρησε 30%.
Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Ιταλός πρόεδρος της γαλλικής Societe Generale, Μπίνι Σμάγκι, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η τραπεζική κρίση της γειτονικής χώρας να επεκταθεί σε όλην την Ευρώπη.
Οι κανόνες
Το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της αναστολής των ευρωπαϊκών κανόνων του bail in και της χρήσης δημοσίου χρήματος για την άμεση στήριξη των τραπεζών. Η απάντηση ήταν άμεση από τον Γερμανό επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, που διεμήνυσε ότι –παρά τις δυσκολίες της αγοράς– είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –που άστραψε και βρόντηξε κατά της Ιταλίας την προηγούμενη εβδομάδα– είπε αυτή τη φορά ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες και ότι το θέμα ρυθμίζεται μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν.
Δηλαδή πρόκειται για ζήτημα ερμηνείας των κανόνων. Παρέλειψε βέβαια να πει ότι όποιος ελέγχει την Κομισιόν επιβάλλει συνήθως και τη δική του ερμηνεία.
Ο Β. Σόιμπλε καθησύχασε ότι το Brexit δεν επηρεάζει για την ώρα την οικονομία της χώρας του, γι’ αυτό και η κυβέρνησή του εμμένει στο σχέδιό της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό την επόμενη τετραετία. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα του Βερολίνου προς όσους εταίρους ονειρεύονται παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Πάντως, το υποτιθέμενο φιλικό «διαζύγιο» Ε.Ε. - Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα δεν δείχνει πλέον και τόσο φιλικό. Μάλλον σε καβγά εξελίσσεται, με πρώτη αιτία τις ανταγωνιστικές μειώσεις φορολογίας που σχεδιάζει το Λονδίνο.
Μετά τις εξαγγελίες του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, για μείωση του φόρου εταιρικών κερδών κάτω από το 15%, χθες και ο υπουργός Επιχειρήσεων, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μειώσεων στην εταιρική φορολογία και τη φορολογία εισοδήματος προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις του Brexit.
Το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των εταιρικών κερδών σε τόσο χαμηλά επίπεδα έχει ήδη θορυβήσει αρκετούς στην Ε.Ε. Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί φορολογικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη και ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει κούρσα για τον χαμηλότερο φόρο. Δεν είμαστε αντίθετοι με τον δημοσιονομικό ανταγωνισμό, όμως θα πρέπει να είναι δίκαιος, συμπλήρωσε.
Η γειτονική Γαλλία όμως φαίνεται να μπαίνει άγρια σε αυτήν την κούρσα. Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων και εταιρειών από το City του Λονδίνου και τη μετατροπή του Παρισιού σε κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης.
Σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βυθίστηκαν και χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο κόκκινο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση τους τους τελευταίους τρεις μήνες.
Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2016
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire