ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 5 juillet 2016

Μέση Ανατολή - Ανήσυχη η Σαουδική Αραβία μετά τις συντονισμένες επιθέσεις καμικάζι

Συντονισμένες, και με την ίδια μέθοδο, φαίνεται πως ήταν οι επιθέσεις καμικάζι σε τρεις πόλεις το ίδιο 24ωρο στη Σαουδική Αραβία, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ένστολους.

Τα περιστατικά, και μάλιστα με στόχο τεμένη την περίοδο πριν τη λήξη του Ραμαζανιού, εντείνουν την ανησυχία στο βασίλειο κυρίως για το ενδεχόμενο η ISIS να προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της -έστω κι αν οι επιθέσεις είναι ακόμη «ορφανές».

Συμβολικά ηχηρή είναι η τελευταία από τις επιθέσεις τη Δευτέρα, εκείνη στη Μεδίνα -δεύτερη ιερότερη πόλη του Ισλάμ- με απολογισμό τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς ενστόλους. Ο καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά στο Τεμένος του Προφήτη, σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κοντά σε σημείο ελέγχου.

Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του όταν τον πλησίασαν τα μέλη της ασφάλειας. Βίντεο που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν την πυρκαγιά που προκλήθηκε, ενώ φωτογραφίες από το σημείο φέρονταν να δείχνουν ανθρώπινα μέλη στο έδαφος (που προέρχονταν από τον βομβιστή)

Ανάλογη ήταν και η μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα στην Τζέντα, με στόχο εκείνης της επίθεσης το αμερικανικό προξενείο. Νεκρός σε εκείνη ήταν μόνο ο βομβιστής, ένας υπήκοος Πακιστάν που έμενε και εργαζόταν για χρόνια στη Σαουδική Αραβία, και τραυματίες δύο αστυνομικοί.

Όμως εξίσου, αν όχι ακόμη πιο, ανησυχητική, είναι η έκρηξη -μία τουλάχιστον, δύο κατά άλλες αναφορές- με στόχο τζαμί στην πόλη Κατίφ. Η πόλη Κατίφ είναι από τις σημαντικότερες της σιιτικής μειονότητας στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και οι σιίτες είναι ο κύριος στόχος των επιθέσεων της (σουνιτικής) ISIS σε μουσουλμανικές χώρες.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες για το Κατίφ θέλουν νεκρό μόνο το βομβιστή αυτοκτονίας.
 
 
 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/07/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire