ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 31 juillet 2016

Βιβλία - «Η παγκοσμιοποίηση του πολέμου» του Michel Chossudovsky

Στο βιβλίο του ο καθηγητής Οικονομικών και αναλυτής Michel Chossudovsky παρουσιάζει τον ηγεμονικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή

   
Michel Chossudovsky
 

Ο συγγραφέας Michel Chossudovsky  -από τους κορυφαίους αναλυτές της παγκόσμιας νέας τάξης πραγμάτων- είναι διευθυντής του Centre de Recherche sur la Mondialisation (Κέντρο Ερευνας για την Παγκοσμιοποίηση) στο Μόντρεαλ και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οτάβα.
Με το βιβλίο αυτό καταλήγει στην εκτίμηση ότι η «παγκοσμιοποίηση του πολέμου» αποτελεί τον ηγεμονικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, σύμφωνα με τον οποίο η αμερικανονατοϊκή στρατιωτική μηχανή -σε συνδυασμό με συγκαλυμμένες επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών, με οικονομικές κυρώσεις και την εξώθηση προς «καθεστωτικές αλλαγές»- αναπτύσσεται σε όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου.
Η απειλή ενός «προληπτικού» πυρηνικού πολέμου χρησιμοποιείται επίσης ως μέθοδος εκβιασμού προκειμένου να εξαναγκάσουν διάφορες χώρες σε υποταγή. Κατά τον συγγραφέα, αυτός ο «μακροχρόνιος πόλεμος της Αμερικής εναντίον της ανθρωπότητας» διεξάγεται στο αποκορύφωμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της παγκόσμιας ιστορίας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πιρόγα.
Συνδέεται στενά με τη διαδικασία της οικονομικής αναδιάρθρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση των εθνικών οικονομιών και στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο απώτερος σκοπός είναι η παγκόσμια κυριαρχία, υπό τον μανδύα της υπεράσπισης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της «δημοκρατίας δυτικού τύπου». Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και 13 κεφάλαια. Το πρώτο μέρος συνιστά μια ιστορική επισκόπηση των πολέμων στους οποίους συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινώντας από τον πόλεμο της Κορέας και φτάνοντας ώς τον πόλεμο της Συρίας.
Το δεύτερο μέρος εξετάζει τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου σήμερα και κυρίως τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου και της ραδιενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, το μέρος αυτό περιλαμβάνονται συζητήσεις του συγγραφέα με τον Φιντέλ Κάστρο, αναφορικά με το μέλλον της ανθρωπότητας και τη στρατιωτικοποίηση μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Η ανταλλαγή αυτών των απόψεων πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, τον Οκτώβριο του 2010.
Ο ρόλος του Ισραήλ
Επίσης, ο συγγραφέας εστιάζει τις αναλύσεις του: Στο δόγμα του προληπτικού πυρηνικού πολέμου και στον ρόλο του Ισραήλ σχετικά με την πρόθεσή του να καταφέρει πρώτο ένα πλήγμα εναντίον του Ιράν με χρήση πυρηνικών όπλων.
Στην απειλή ενός πυρηνικού πολέμου ως αποτέλεσμα των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα. Στην υπόθεση Φουκουσίμα, στους κινδύνους από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και την αποσιωπούμενη συσχέτισή της με τα πυρηνικά όπλα.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας ασχολείται εκτενώς με τον «τρόπο λειτουργίας», σε εθνικό επίπεδο, των διαφόρων αμερικανικών επεμβάσεων, είτε στρατιωτικών είτε συγκαλυμμένων από τις μυστικές υπηρεσίες, όπως αυτόν της ανατροπής καθεστώτος και της κρυφής υποστήριξης σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οι έρευνες, που έγιναν ξεχωριστά σε διάφορες χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αϊτή, Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Ουκρανία), οδηγούν τον συγγραφέα στην εκτίμηση ότι κυρίαρχα εθνικά κράτη καταλήγουν να αποσταθεροποιηθούν μετά τις συγκαλυμμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς πολέμους».
Το τέταρτο μέρος του βιβλίου φέρει τον εξής ενδιαφέροντα τίτλο: «Σπάζοντας τα δεσμά της αμερικανικής Ιεράς Εξέτασης.
Αντιστρέφοντας το παλιρροϊκό κύμα του πολέμου». Εδώ, ο Michel Chossudovsky αναλύει τον κεντρικό ρόλο του αμερικανικού δόγματος «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέσω αυτού του δόγματος επιδιώκεται και αξιοποιείται η δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο για την παγκόσμια κυριαρχία.
Κατά τον συγγραφέα, ο «παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» -«Global War on Terrorism» (GWOT)- αποτελεί ένα κατασκεύασμα που βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι ένα άτομο, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, κατάφερε να ξεπεράσει σε πονηριά τις ακριβοπληρωμένες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με τα υπερσύγχρονα μέσα.
Αποψή του είναι ότι στην εποχή μας, ο «παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» αντιπροσωπεύει μια μορφή σύγχρονης Ιεράς Εξέτασης, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης γαλλικής και ισπανικής.
Ταυτόχρονα ο Michel Chossudovsky ασχολείται με τις λεγόμενες «πολύχρωμες επαναστάσεις» και την κρίση του αντιπολεμικού κινήματος, εξετάζει τον ρόλο των ιδρυμάτων των διαφόρων γιγαντιαίων εταιρειών, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών και των διαφωνούντων, καθώς και την αδυναμία των διαφόρων συλλογικών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων με αντιπολεμικό προσανατολισμό στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του παλιρροϊκού κύματος της παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα υπέρ του πολέμου.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Κατασκευασμένες διαφωνίες»

Το αντιπολεμικό κίνημα σε διάφορες Δυτικές χώρες βρίσκεται σε κρίση καθώς στους κόλπους του έχουν κυριαρχήσει οι αυτοαποκαλούμενοι «προοδευτικοί».
Και ενώ ο Αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ καταδικάστηκε εντόνως, οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας ανακηρύχθηκαν ως «just wars» ή ως «ανθρωπιστικές επεμβάσεις». Χαρακτηριστικό είναι, πως σημαντικό στέλεχος του αντιπολεμικού κινήματος των Η.Π.Α. καταδικάζει φυσικά τον πόλεμο αλλά ταυτόχρονα, εγκρίνει την εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία βέβαια, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος.
Ιστορικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων, στα οποία έχουν διεισδύσει, με τους ηγέτες τους να συνεκλέγονται και να χειραγωγούνται μέσω εταιρικών χρηματοδοτήσεων, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα.
Απώτερος σκοπός της «χρηματοδότησης της διαφωνίας» είναι να αποτρέψουν τα κινήματα διαμαρτυρίας από το να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των κυρίαρχων οικονομικών ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street, της Big Oil, του συμπλέγματος της στρατιωτικής βιομηχανίας, ομίλους βιοτεχνολογίας και των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης.
Ενα μεγάλο τμήμα της «προοδευτικής» σκέψης στις Η.Π.Α. και τη Δυτική Ευρώπη υποστηρίζει σιωπηλά τη Νατοϊκή Ευθύνη για Προστασία (R2P) και τις «ανθρωπιστικές» αποστολές του, σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτά τα πολεμικά σχέδια να πραγματοποιούνται με τη «σφραγίδα» της κοινωνίας των πολιτών.
Διακεκριμένοι «προοδευτικοί» συγγραφείς, καθώς και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν την αλλαγή του καθεστώτος και την ανθρωπιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Με παρόμοιο τρόπο, πολλοί «προοδευτικοί» συσπειρώθηκαν γύρω από το αίτημα για υποστήριξη της χρηματοδοτούμενης από τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ «αντιπολίτευσης» στη Συρία.
Ας μην έχουμε αυταπάτες: Αυτή η δήθεν προοδευτική αποθάρρυνση αποτελεί όργανο προπαγάνδας. Αρκετοί διακεκριμένοι «αριστεροί» διανοούμενοι -οι οποίοι ισχυρίζονται πως είναι αντίθετοι με τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό- έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής εναέριων απαγορευμένων ζωνών καθώς και των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» στο εσωτερικό κυρίαρχων χωρών.
Οι «προοδευτικοί» χρηματοδοτούνται και εκλέγονται από ιδρύματα των ελίτ, όπως του Ford, του Rockefeller και λοιπών άλλων. Αυτές οι ελίτ, οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα, επιδιώκουν τον κατακερματισμό των κινημάτων σε ένα αχανές μωσαϊκό τύπου «κάν’ το μόνος σου».
Ο πόλεμος και η παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος για τις κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο «ακτιβισμός» τείνει να είναι αποσπασματικός. Δεν υπάρχει ένα κίνημα που να θέτει ολοκληρωμένα το ζήτημα εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου. Η σχέση μεταξύ της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της διεθνούς στρατιωτικής ατζέντας της Αμερικής δεν αναδεικνύεται.



Πηγή:  www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22/06/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire